ODGOVOR XIJU

Tajvanska predsjednica usprotivila se Kini koja je pozvala na ujedinjenje

Tsai Ing-wen
 Ann Wang / REUTERS

Tajvan neće prihvatiti politički dogovor s Kinom koji bi se temeljio na načelu "jedna zemlja, dva sustava" i svi pregovori moraju se voditi na razini dviju vlada, rekla je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen u srijedu u reakciji na govor kineskog predsjednika.

Xi Jinping je ranije u srijedu kazao da nitko ne može promijeniti činjenicu da je Tajvan dio Kine i da bi narodi na obje strane tjesnaca trebali težiti "ujedinjenju".

Tsai je također pozvala Kinu da shvati kako tajvanski narod razmišlja i što mu treba.

Xi je u svečanom govoru u Pekingu održanom na 40. godišnjicu zauzimanja novog smjera u odnosima s Tajvanom istaknuo da ljudi na obje strane Tajvanskog tjesnaca trebaju tražiti ujedinjenje i da bi neovisnost Tajvana dovela do katastrofe.

U novogodišnjem govoru ranije ovaj tjedan, Tsai je kazala da Kina mora na miran način riješiti svoje nesuglasice s Tajvanom i poštivati njegove demokratske vrijednosti.

Kina i Tajvan imaju odvojeno upravljanje od 1949. Peking smatra otok svojom pokrajinom i zalaže se za ujedinjenje.

Unatoč poboljšanju odnosa između otoka i kontinenta posljednjih četrdesetak godina, Peking nastavlja prijetiti silom u slučaju da Tajvan formalno proglasi neovisnost ili da dođe do vanjske intervencije na otoku.

Iako dvije strane danas imaju bliske poslovne i kulturne veze, Tajvan ne pokazuje nikakvu namjeru da dopusti Pekingu da preuzme upravljanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:14