NAJAVILI NOVI VAL NASILJA

TALIBANI PRIJETE: 'OVO JE TEK POČETAK' U eksploziji automobila bombe u Kabulu gotovo stotinu ranjenih

 REUTERS

Gotovo stotinu osoba ranjeno je u srijedu u snažnoj eksploziji automobila bombe u zapadnoj četvrti Kabula za koju su odgovronost preuzeli talibani, dan nakon što su pozvali Afganistance na bojkot predsjedničkih izbora u rujnu uz prijetnje da će skupovi i birališta postati mete napada.

- Vozilo puno eksploziva razneseno je na ulasku u policijsku postaju u zapadnom dijelu Kabula u 9 sati ujutro - rekao je bez drugih pojedinosti glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Nasrat Rahimi, a prenosi agencija France presse.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva dodao je kako su ozlijeđeni prevezeni u gradske bolnice, piše agencija dpa.

- Popucala su stakla na dvadesetak trgovina, a neke od njih udaljene su i kilometar - izjavio je Rahimi.

Talibani su objavili priopćenje u kojemu kažu da je "centar za novačenje" napao jedan od njihovih bombaša samoubojica.

- Velik broj vojnika i policajca ubijen je ili ranjen - stoji u talibanskoj izjavi, koju prenosi Reuters.

U utorak su talibani priopćili svojim borcima da se protive predsjedničkim izborima krajem rujna i zaprijetili da će nasiljem remetiti izborni proces.

U priopćenju koje je objavio talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid pobunjenici "pozivaju" svoje borce da se "svim svojim kapacitetima suprotstave tom kazališnom izbornom procesu".

- Da naši sugrađani ne stradaju, trebaju izbjegavati okupljanja koja bi mogli postati mete - zaprijetili su talibani i pozvali birače da "bojkotiraju" izbore.

Nasilje se nastavlja unatoč osmom krugu pregovora između talibana i Sjedinjenih Država koji se upravo vode u Dohi i obje strane izražavaju zadovoljstvo "odličnim napretkom".

U utorak navečer najmanje je pet osoba ubijeno, a sedam ranjeno u atentatu na vozilo vladinih službi za borbu protiv narkotika, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Snage sigurnosti "potpuno su spremne" štititi Afganinstance od prijetnji talibana i neće dopustiti nikome da remeti izborni proces, odgovorilo je afganistansko predsjedništvo na talibansku objavu.

- Sudjelovanje na izborima i izravno biranje čelnika vjerska su i zakonska prava afganistanskog naroda i vlada je učinila sve da izbori budu slobodni, pravedni i transparentni - navodi se.

UN je prije nekoliko dana objavio da je srpanj bio najsmrtonosniji mjesec s više od 1500 ubijenih ili ozlijeđenih civila u neprekidnom ratu u Afganistanu, što ga čini najkrvavijim mjesecom od svibnja 2017.

U srpnju je ubijen i hrvatski vojnik Josip Briški, prvi poginuli hrvatski vojnik u Afganistanu otkako je članica NATO-a Hrvatska 2003. ondje poslala svoje snage u sastavu NATO-ove misije Odlučna potpora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:13