OFENZIVA U AFGANISTANU

TALIBANI ZAPRIJETILI I HRVATIMA 'Glavne mete bit će stranci, njihove vojne baze i diplomatski centri'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.04.2015. u 09:30

WAKIL KOHSAR/AFP

KABUL - Tradicionalna proljetna ofenziva talibana trebala bi početi u petak i biti usmjerena prvenstveno na strane vojnike i diplomate koji još rade u Afganistanu, objavila je u srijedu islamistička pobunjenička organizacija.

"Glavne mete te operacije nazvane 'Azm' bit će strani državljani, posebice njihove stalne vojne baze, njihovi obavještajni i diplomatski centri", priopćili su talibani.

Ofenziva će biti usmjerena na dužnosnike na vlasti u Kabulu, kao i obavještajne službe, vojsku i policiju u zemlji, upozorili su pobunjenici ustvrdivši da žele sačuvati "život i imovinu civila".

"Islamistički borci koji budu nemarni i čije operacije dovedu do smrti civila bit će kažnjeni u skladu s islamskim zakonom i pravilima džihadista", dodali su pobunjenici koji su u prošlosti odbijali preuzeti odgovornost za napade u kojima je bilo civilnih žrtava.

Talibani svake godine u proljeće pokreću ofenzivu protiv stranih snaga koje su ih protjerale s vlasti krajem 2001. i njihovih saveznika iz afganistanskih snaga.

Afganistanske snage prvi put su ove godine same izložene napadima na početku tog razdoblja budući da je misija NATO-a u zemlji (ISAF) završila svoje operacije prošlog prosinca.

Sjevernoatlantski savez zadržao je ipak 12.500 vojnika, od kojih 9800 Amerikanaca, uglavnom u ulozi obučavanja afganistanskih snaga. U Afganistanu se još nalazi i 91 hrvatski vojnik.

Izdvajamo