PAO KUNDUZ

TALIBANI ZAUZELI VELIKI I STRATEŠKI VAŽAN GRAD Ovakav uspjeh militanata nije zabilježen od američke invazije 2001. godine

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 28.09.2015. u 19:09

screenshot YouTube, AFP

'Kunduz je pao u ruke talibana', priznali su u afganistanskom ministarstvu unutarnjih poslova

Vlasti u Afganistanu u ponedjeljak su izvijestile da su izgubile kontrolu nad strateški važnim gradom Kunduzom, koji se nalazi u istoimenoj pokrajini na sjeveru te države.

Kako piše agencija Associated Press, ovo je prvi put da su talibani uspjeli zauzeti neki veći grad od početka invazije koju je u koaliciji s nizom drugih država 2001. godine, nedugo nakon terorističkih napada 11. rujna, pokrenula Amerika.

'Kunduz je pao u ruke talibana', kratko je izjavio glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova Sediq Sediqqi. Kunduz ima više od 300.000 stanovnika, a prije američke invazije bio je glavno talibansko uporište na sjeveru države. Nakon invazije bio je važno prometno sjecište.

Agencije su ranije javile o žestokom napadu koji su pokrenule talibanske snage, koje su u prvi mah zauzele nekoliko ključnih zgrada u Kunduzu, kao što su sud, bolnica i neke institucije. Osvojile su i zatvor i iz njega odmah pustile nekoliko stotina najgorih kriminalaca, od kojih mnogi dolaze iz talibanskih redova.

Amerikanci i NATO su krajem prošle godine počele tranziciju svoje uloge u Afganistanu iz borbene u onu u čijem je fokusu davanje podrške i obuka lokalnih afganistanskih vojnika.

Izdvajamo