ODLUKA

Talijanska vlada odobrila dalekosežne reforme socijalnog sustava

 Remo Casilli / REUTERS

Talijanska vlada u četvrtak je odobrila reformu socijalne pomoći i mirovinskog sustava, predizborno obećanje Pokreta pet zvijezda i desničarske Lige, koje predstavlja dalekosežnu reformu talijanskog socijalnog sustava.

Reforme, koje će omogućiti novčanu potporu siromašnima i omogućiti ljudima da ranije odu u mirovinu, glavne su stavke vladinog ekspanzivnog budžeta za 2019. godinu. Kritičari pak napominju kako te reforme nisu održive za zategnute javne financije Italije.

"Ovo su dvije mjere ... kojima se vlada ponosi", rekao je premijer Guiseppe Conte novinarima nakon što je vlada potpisala nove zakone. "Ovo je vlada koja će provesti svoja obećanja".

Sada reformu mora potvrditi parlament u roku od dva mjeseca.

Uspostava sustava potpore siromašnima, "prihoda građana", bila je glavno izborno obećanje Pokreta pet zvijezda otkako su se oformili prije deset godina, a njihovi napori su ojačali kako su se razine siromaštva u Italiji povećale do rekordnih razina zadnjih godina.

"Ova reforma će poboljšati kvalitetu život za pet milijuna Talijana u poteškoćama", rekao je čelnik Pokreta pet zvijezda Luigi Di Maio.

"Osnovali smo novu socijalnu državu u Italiji".

Talijani u potpunom siromaštvu, koji nemaju ni za košaricu osnovnih namirnica i usluga, popeo se na 5,1 milijuna u 2017. godini, prema podacima statističkog ureda ISTAT. To je povećanje od tri puta u deset godina.

Najveći dio siromašnih živi u južnim dijelovima Italije, koji su bili glavna izborna baza pokreta 5-Zvijezda na prošlogodišnjim izborima, kada su postali najveća talijanska politička stranka s 32 posto podrške.

Međutim, zategnute javne financije natjerale su pokret da promijeni dijelove originalnog plana za građanski prihod, koji je predvidio izdatak od 17 milijardi eura u prvoj godini.

Najnovija verzija neće stupiti na snagu do travnja i koštati će Italiju oko 7 milijardi eura ove godine i još 7,8 milijardi 2020. godine. Sustav će osigurati novčanu potporu do 780 eura mjesečno za jednu osobu koja živi u unajmljenom stambenom prostoru bez drugih prihoda.

Obitelj s dvoje odraslih i djetetom mogla bi dobiti do 1080 eura, a obitelj s dvoje odraslih i troje djece do 1280 eura.

Reformom mirovinskog sustava, za koju se zauzimala Liga, mijenjaju se odredbe zakona iz 2011. koji je oštro podigao dob za umirovljenje na 67 godina za mnoge Talijane, i sa daljnjim povećanjem koje planira pratiti očekivano povećanje trajanja života.

Po novim pravilima, ljudi će moći u mirovinu kada zbroj njihovih godina (npr. 62) i radnog staža (npr. 38) bude jednaka broju sto (62+38=100).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:21