PLANOVI POPULISTIČKE VLADE

Talijanska vlada potvrdila proračun oko kojeg Bruxelles negoduje

Zamjenik talijanskog premijera Luigi Di Maio, talijanski premijer Giuseppe Conte i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini
 Profimedia, Uppa entertainment

Talijanska vlada u ponedjeljak je potvrdila proračun za 2019. godinu, objavio je premijer Giuseppe Conte.

Conte je naglasio kako se proračunom ispunjavaju obećanja, ali i javni trošak drži pod kontrolom. Dodao je kako je proračun poslan Europskoj komisiji na ocjenu.

U proračunu je predviđen temeljni dohodak za siromašne, spuštena je dob za odlazak u mirovinu te je predviđena i djelomična amnestija za nagodbe oko poreznih sporova, otkrili su premijer i ministri u ponedjeljak. Proračunom je predviđen deficit od 2,4 posto.

Luigi Di Maio, čelnik Pokreta pet zvijezda, stranke koja vlada u koaliciji s Ligom, na konferenciji za medije je istaknuo kako će temeljni dohodak stupiti na snagu u prvom godišnjem kvartalu.

Ministar gospodarstva Giovanni Tria odbacio je tvrdnje da nakon potvrde proračuna u parlamentu planira dati ostavku te je izrazio vjeru da će zabrinutoj Europskoj komisiji uspjeti pojasniti rastrošniji proračun.

"Ideja da bi ovaj proračun mogao raznijeti Europu u potpunosti je neutemeljena", kazao je Tria.

Bruxelles je kritičan prema ciljevima proračuna talijanske populističke vlade.

Europski povjerenik Pierre Moscovici je prošli tjedan upozorio da taj proračun nije dobar za narod, dok je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde ocijenila da Italija, članica eurozone, "mora poštovati pravila kluba" u proračunskoj disciplini.

Talijanski javni dug trenutno iznosi oko 132 posto BDP-a i najveći je u Europskoj uniji nakon grčkog. Tržišta strahuju da bi on mogao dodatno rasti provedbom proračunskog plana vladajućih.

Prethodna je talijanska vlada lijevog centra u programu za stabilnost predvidjela deficit od 1,6 posto BDP-a u ovoj godini, koji je u 2019. trebao biti prepolovljen.

Sadašnja vlada planira da deficit 2020. iznosi 2,1, a 2021. 1,8 posto.

Rim je svoj prijedlog proračuna bio dužan dostaviti Komisiji do ponoći u ponedjeljak, a to tijelo mora odlučiti o daljnjim koracima do 30. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:38