ODLUKA FINANCIJSKE POLICIJE

Talijanski proimigrantski načelnik stavljen u kućni pritvor pod optužbom za ilegalnu imigraciju

Domenico Lucano
 REUTERS

Načelnik mjesta na jugu Italije, poznat po svom inovativnom pristupu pružanja dobrodošlice tražiteljima azila, završio je u utorak u kućnom pritvoru jer je navodno favorizirao ilegalnu migraciju, što je razljutilo njegove pristaše, ali je razveselilo protuimigrantskog ministra unutarnjih poslova.

Domenico Lucano (60), načelnik Riacea, srednjovjekovnog mjesta u talijanskoj siromašnoj regiji Kalabriji, završio je u kućnom pritvoru u ranim jutarnjim satima gdje ga je stavila financijska policija, priopćio je ured lokalnog tužitelja.

U priopćenju se navodi da su Lucano i njegov partner Tesfahun Lemlem organizirali ugovorene brakove s "posebnom bezobzirnošću" između lokalnih stanovnika i imigrantica te da su uspostavili "jednostavne ali učinkovite" sustave u svrhu zaobilaženja pravila za migrante da im se odobri ulazak u Italiju.

Lemlemu je bilo zabranjeno živjeti na području tog mjesta, dodaje se.

Tužiteljstvo ga također optužuje za prijevare u lokalnom gospodarenju otpadom i navodi da će šira istraga istražiti i moguću zloporabu javnih sredstava.

Riace je završio na naslovnicama zbog pružanja dobrodošlice tisućama migranata pod Lucanovom vlašću i njihove integracije u društvo te porast broja ruralnog stanovništva koji je bio u padu.

Više od 300 od 2000 stanovnika Riacea trenutačno su imigranti, rekao je za Reuters zamjenik načelnika Giuseppe Gervasi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:50