OPASNOST OD EPIDEMIJE

Tanzanija u opasnosti nakon pojave ebole u Ugandi

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.06.2019. u 11:43

A health worker wearing Ebola protection gear enters the Biosecure Emergency Care Unit (CUBE) at the ALIMA (The Alliance for International Medical Action) Ebola treatment centre in Beni, in the Democratic Republic of Congo, March 30, 2019. Picture taken March 30, 2019. REUTERS/Baz Ratner
REUTERS

Tanzanijska ministrica zdravstva objavila je u nedjelju upozorenje javnosti, nakon što se pojavila ebola u Ugandi, zemlji s kojom Tanzanija dijeli vrlo dugačku granicu.

"Želim upozoriti javnost da postoji prijetnja epidemije ebole u našoj zemlji, nakon pojave te bolesti u Ugandi", tvitala je Ummy Mwalimu.

Ona je argumentirala takvo upozorenje velikim miješanjem stanovništva dviju zemalja.

"Regije Kagera, Mwanza i Kigoma su najviše u opasnosti, ali kako se ta bolest vrlo lako i vrlo brzo širi s osobe na osobu, zapravo je cijela zemlja u opasnosti", kazala je.

Ummy Mwalimu je u subotu započela turneju po tim regijama Tanzanije kako bi procijenila situaciju.

Tanzanija dosad nije zabilježila nijedan slučaj ebole.

Savjetodavna skupina Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) prošli tjedan je odlučila da neće proglasiti međunarodnu zdravstvenu krizu zbog izbijanja ebole u Kongu i Ugandi i objasnila da kriteriji za to nisu ispunjeni.

Međutim, neovisna skupina je pozvala susjedne "rizične" zemlje da poboljšaju svoju spremnost otkrivanja i upravljanja slučajevima širenja virusa, "kako je to učinila Uganda".

Dva člana iste obitelji umrla su u Ugandi prošli tjedan.

U Demokratskoj Republici Kongo zabilježeno je od početka aktualne epidemije 2.100 slučajeva ebole, a 1.411 ljudi je umrlo.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo