SRUŠENI ZRAKOPLOV

'TEHERAN IH NE KANI NIKOME PREDATI' Tijela Ukrajinaca iz oborenog aviona prevezena iz Irana, ali dvije crne kutije iz srušenog aviona ostaju

 
Ceremonija preuzimanja tijela poginulih
 AFP

Tijela jedanaest ukrajinskih državljana, poginulih u slučajnome iranskom rušenju zrakoplova, prevezena su u nedjelju iz Irana u Kijev, no iranske vlasti odustale su od odluke da dvije crne kutije iz srušenog aviona pošalju na pregled u Kijev te ih kane zadržati.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, premijer Oleksij Gontčaruk i ostali visoki dužnosnici prisustvovali su ceremoniji preuzimanja tijela u zračnoj luci Borispil u ukrajinskoj prijestolnici, piše dpa.

Ondje su bili i zaposlenici i kolege poginulog osoblja zrakoplovne tvrtke Ukraine International Airlines, čiji je Boeing 737 8. siječnja srušen nedugo nakon polijetanja iz Teherana prema Kijevu. Pritom je smrtno stradalo svih 176 putnika i članova posade.

Iranska revolucionarna garda priznala je da je slučajno oborila zrakoplov, ali tek tri dana nakon što se to dogodilo.

Iran je također u nedjelju odlučio odustati od svoje jučerašnje odluke da crne kutije pošalje u Ukrajinu te kazao da se "crne kutije nalaze u Iranu" te da ih "Teheran ne kani nikome predati", prenijela je državna novinska agencija Irna.

(FILES) In this file photo taken on January 08, 2020, rescue teams work amidst debris after a Ukrainian plane carrying 176 passengers crashed near Imam Khomeini airport in the Iranian capital Tehran, killing everyone on board. - US officials believe that Iran accidentally shot down the Ukrainian airliner, killing all of the 176 people on board, US media reported on January 9, 2020. Newsweek, CBS and CNN quoted unnamed officials saying they are increasingly confident that Iranian air defense systems accidentally downed the aircraft, based on satellite, radar and electronic data. (Photo by - / AFP)
AFP
Mjesto pada ukrajinskog zrakoplova

Glasnogovornik zrakoplovnih vlasti Hasan Rezaeifar kazao je da će se inspekcija teško oštećenih crnih kutija obaviti u Iranu te da će se one poslati u Ukrajinu ili Francusku samo ako tehnička evaluacija ne bude moguća.

"No zasad o tomu nismo još ništa odlučili", rekao je Rezaeifar.

Dan ranije rekao je da se inspekcija kutija ne može provesti u Iranu, s obzirom na to da tamošnje vlasti nemaju potreban softver za preuzimanje podataka. Nije poznato zbog čega se odustalo od jučerašnje odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:24