TRAGEDIJA U KOLUMBIJI

TEHNIČAR OBJASNIO KAKO JE PREŽIVIO PAD AVIONA 'Dok su ostali skakali i vikali, ja sam slijedio upute, evo što sam napravio'

S lijeva na desno: zrakoplovni tehničar Erwin Turimi, olupina palog zrakoplova u Kolumbiji i stjuardesa Ximena Suarez
 Facebook / Jaime Saldarriaga / Reuters

Stjuardesa Ximena Suarez, koja je preživjela pad zrakoplova s brazilskom nogometnom momčadi Chapecoense u Kolumbiji, otkrila je zadnje trenutke kobnog leta prije nego što je izgubila svijest, piše infobae.com.

- Nekih 40 do 50 sekundi prije pada počela su se gasiti svjetla u zrakoplovu, a nakon toga sam osjetila eksploziju - rekla je Ximena spasilačkoj ekipi koja ju je izvukla iz olupine nakon pada, a njezine riječi prenio je dužnosnik provincije Antioquia (u kojoj se zrakoplov srušio) Luis Perez. Poslije trenutka pada zrakoplova ne sjeća se ništa, dodala je Ximena.

Detaljniji opis dramatične situacije dao je tehničar Erwin Tumiri, također jedan od preživjelih iz nesreće, piše foxsports.com.ar:

- Preživio sam jer sam slijedio upute o ponašanju prilikom prinudnog slijetanja. Vidio sam da se mnogi nisu pridržavali uputa pilota. Odvezali su se, ustali sa svojih sjedišta i vikali. Ja sam stavio kofer između nogu i sklupčao se u položaj fetusa. Učinio sam sve po propisima koji nalažu kako se ponašati u tim situacijama - kazao je jedan od preživjelih u nesreći u kojoj je poginula 71 osoba, među njima gotovo cijela momčad brazilskog nogometnog kluba Chapecoense i 20 novinara.

Stravičan pad na planini Cerro Gordo preživjelo je šest osoba, od toga tri nogometaša (Alan Ruschel, Helio Hermito Zambier Neto i Jackson Follmann), novinar Rafael Henzel Valmorbida te gore spomenuti tehničar Erwin Turimi i stjuardesa Ximena Suarez. Prema trenutno dostupnim informacijama, čini se da je svih šestero sjedilo na svojim mjestima i bilo vezano

Njihovo je zdravstveno stanje različito, piše Sky News - golmanu Jacksonu Follmannu je amputirana desna noga i oporavlja se od operacije, branič Helio Neto je na intenzivnoj njezi s teškim ozljedama glave i prsnog koša, dok je branič Alan Ruschel podvrgnut operaciji kralježnice. Novinar Valmorbida je u "stabilnom, ali delikatnom stanju", dok se najbolje oporavljaju Ximena Suarez, koja je izvan životne opasnosti, i Erwin Turimi.

Dvije su glavne teze zašto se zrakoplov srušio - prema jednoj je ostao bez goriva, a druga špekulira da je riječ o elektroničkom kvaru, što podupire i priča Ximene Suarez o gašenju svjetla prije pada. No, valja naglasiti da ova dva uzroka nisu međusobno isključivi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:28