POSLJEDICE KORONE

NAJVEĆI TERET KRIZE PAST ĆE NA LEĐA SREDNJEG SLOJA 'Bogati će ostati bogati, a siromašni još osiromašiti'

Vladimir Putin
 AFP

Ekonomska recesija izazvana posljedicama koronavirusa, najviše će se osjetiti na srednjom sloju Rusa, kaže Jaroslav Kuzminkin, dekan Više ekonomske škole u Rusiji za moskovski list RBK. Po njemu, bogati će nešto izgubiti, ali će ostati i dalje bogati. Siromašni će ostati siromašni, ali najgore će proći, zadnjih godina osnaženi, ruski srednji sloj.

Naime, upravo je zadnjih godina, zbog dobrih cijena nafte i plina te povoljnih ekonomskih uvjeta, u Rusiji ojačao i doživio srednji sloj, ali situacija s Covidom-19 sve je to izmijenila i prema prognozama Rusija će se, konačno kao i ostatak svijeta, suočiti s razornim posljedicama koronavirusa. Režim karantene će prema prognozama spustiti ruski BDP za 5 do 8 posto.

Doduše, neki smatraju da bi se u slučaju novog vala pandemije to još moglo dodatno pogoršati i sniziti i za 10 do 12 posto.

Žive ispod državnog minimalca

Bivši Putinov ministar financija Aleksej Kudrin kaže kako je situacija teška i stoga što gotovo dvije trećine građana nema nikakvu ušteđevinu.

Osim toga, prema službenim podacima, u prvom kvartalu 2020. čak 12 posto stanovništva Rusije živjelo je ispod državnog minimalca od 145 US dolara mjesečno. Zemlja je najviše nastradala od pandemije u drugom kvartalu 2020. godine.

Isto tako, predviđa se i pad potrošnje do 4 posto. Predviđa se deficit ovogodišnjeg proračuna od 6 posto, zbog velike naftne krize koja je bila na vrhuncu pandemije u ožujku i travnju, ali sada se, nakon sporazuma OPEC+, stanje stabiliziralo. Naime, cijene nafte su sada skočile i do 38 dolara za barel, a prema nekim prognozama, koje iznosi šef najveće ruske naftne kompanije Rosnjeft, Igor Sečin, do kraja godine cijene bi mogle dignuti i do 60 dolara za barel, čime bi se donekle ublažile posljedice recesije u Rusiji.

Doduše, neki analitičari smatraju da će mnoge zemlje svijeta, suočene s razornim posljedicama recesije morati odustati od ovakvih drastičnih mjera izolacije i karantene, jer bi ekonomije mnogih zemalja mogle jednostavno bankrotirati. U svemu tome, osim povećanja cijena nafte, Rusima se smiješi još jedna rekordna žetva pšenice, ali su kao najveći proizvođač i izvoznik zbog recesije uveli, zabranu izvoza žitarica, pripremajući dodatne zalihe za svoje potrebe.

Ne ovise u uvozu hrane

Jedna od povoljnih stvari za rusku ekonomiju jest oporavak poljoprivrede, pogotovo stočarstva te sada prvi put u svojoj povijesti Rusija ne ovisi toliko o uvozu mesa i povrća, već uglavnom pokriva svoje potrebe.

Trenutno je nezaposlenost u porastu, i već sada je najveća u zadnjih desetak godina, a prema najcrnjim prognozama, oporavak bi se mogao očekivati tek možda 2024. godine, kada bi nezaposlenost opet bila na nivou iz 2019. godine. Trenutno je nezaposlenih oko 6 milijuna, kako je to kazao ministra rada Anton Kotjakov, no prema nekim prognozama, preko 9 milijuna ljudi bi moglo ostati bez posla do kraja ove godine.

Rusija je, trenutno još uvijek u svjetskom vrhu po broju zaraženih od koronavirusa (preko 405 tisuća), mada su prognoze da bi već u prvoj polovici lipnja, broj novooboljelih mogao početi padati. Ruski analitičari razradili su nekoliko varijanti ekonomske recesije u slučaju novog vala pandemije. Naime, prema tamošnjim epidemiolozima, određene mjere izolacije i karantene morat će se zadržati najmanje do prve polovine 2021. godine, a možda i duže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:33