BEZ MILOSTI

Teksaška pravda: Smaknuli su ga iako mu je IQ bio samo 61!

U trenutku dok Amerika s nestrpljenjem očekuje hoće li se zatražiti smrtna kazna za ubojicu iz Kolorada Jamesa Holmesa, u Teksasu je pogubljen Afroamerikanac Marvin Wilson (54). Iako mu je dijagnosticirana mentalna retardacija, s kvocijentom inteligencije 61, nad Wilsonom je izvršena smrtna kazna.

Sporni dokazi

Wilson je osuđen zbog ubojstva policijskog doušnika Jerryja Williamsa (21), koji ga je prijavio policiji kao dilera droge. Suučesnik u zločinu Terry Lewis dobio je kaznu doživotnog zatvora, nakon što je Lewisova žena svjedočila da je Wilson povukao okidač. Ni forenzički dokazi, a ni svjedoci ipak nisu ustanovili što se točno dogodilo. Neki su sumnjali da je pucao i Lewis, a to je tvrdio i Wilson. Njegova obrana stalno je inzistirala na tome da je riječ o osobi s intelektualnim poteškoćama i da ne može biti pogubljen.

Teško je pohađao i školu, padao je razrede. “Dummy” i “retard”, glupko i retardirani, zvali su ga, a mučio se i da svlada jednostavne radnje, poput vezanja cipela. Njegova je sestra rekla da je cuclao palac do dvadesete godine.

Ali sve to Vrhovni sud nije uvažio. Pogubljen je smrtnosonom injekcijom u zatvoru Hunstville nakon što Vrhovni sud nije uvažio prigovor branitelja. Wilson je neposredno pred izvršenje smrtne kazne plakao pred obitelji koja je došla u zatvor. “Zagrlite mamu, recite joj da je volim”, rekao je obitelji. Nekoliko sati pred pogubljenje Vrhovni sud odbio je bez komentara žalbu i odlagati izvršenje kazne više nije bilo moguće.

‘Uzmi me doma, Isuse’

“Uzmi me doma, Isuse, povedi me sa sobom, Gospodine”, ponavljao je Wilson.

U žalbi odvjetnika naveden je i psihijatrijski nalaz u kojem piše da ima ograničene mentalne sposobnosti. Mnogi ističu da je izvršenje smrtne kazne u Teksasu bilo protuustavno jer je američki Vrhovni sud prije 10 godina zabranio pogubljenje osoba s mentalnom retardacijom. Međutim, nije točno navedeno što se pod tim smatra pa svaka američka država koja odobrava izvršenje smrtne kazne sama tumači taj. Teksas je tako propisao da kvocijent inteligencije nije dovoljan pokazatelj nečije mentalne sposobnosti iako se kao granica za retardaciju uzima kvocijent inteligencije oko 70 ili manji.

Odvjetnici razočarani

“Strašno smo razočarani i duboko ožalošćeni što je američki Vrhovni sud odbio intervenirati”, rekao je jedan od odvjetnika Lee Kovarsky.

Wilson je sedma osoba koja je ove godine pogubljena u Teksasu, a izvršenje smrtne kazne čeka još devet osuđenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:48