KORAK NAPRIJED?

TELEFONSKI RAZGOVOR PUTINA I MERKEL Složili su se da bi Ukrajina regiji Donbas trebala dati poseban status

 Sergei Karpukhin / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak su se složili da bi Ukrajina trebala regiji Donbas, koju kontroliraju proruski separatisti, dati poseban status u svom zakonu, priopćio je Kremlj.

Kremlj nije objavio nikakve druge detalje telefonskog razgovora dvoje čelnika o budućnosti Donbasa, no dogovor o statusu te regije bio bi korak naprijed prema samitu 'četvorke' o okončanju petogodišnjeg sukoba na istoku Ukrajine, piše Reuters.

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenskij je prošli mjesec kazao da Kijev pristaje dati Donbasu poseban status te da podržava održavanje lokalnih izbora. Napredak u razgovorima održanim između Kijeva i Moskve početkom listopada otvorio je mogućnost samita čelnika Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke do kraja godine.

Odluka Ukrajine koja sugerira da bi Donbas mogao dobiti poseban status i da će biti održani lokalni izbori, smjesta je u listopadu u Kijevu izazvala prosvjede, uz optužbe da je Zelenskij popustio Moskvi.

Zelenskij je potom istaknuo da poštuje ustavna prava svakog građanina Ukrajine na prosvjede, ali da nikad neće izdati svoju zemlju.

Kremlj je potvrdio da su Putin i Merkel razgovarali o samitu 'četvorke', ali točan datum još se ne zna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:01