POTVRĐENI PROPUSTI

TERORIST IZ BERLINA KORISTIO JE NAJMANJE 14 IDENTITETA Njemačke vlasti smatrale su ga opasnim, a svejedno su ga pustile da slobodno šeće zemljom

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 05.01.2017. u 21:58

Handout pictures released on December 21, 2016 and acquired from the web site of the German Bundeskriminalamt (BKA) Federal Crime Office show suspect Anis Amri searched in relation with the Monday's truck attack on a Christmas market in Berlin. REUTERS/BKA/Handout via Reuters ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVES
REUTERS

Anis Amri, azilant porijeklom iz Tunisa koji je prošli mjesec ubio 12 ljudi na božićnome sajmu u Berlinu zabivši se u gomilu kamionom, živio je u Njemačkoj pod najmanje 14 različitih imena, priopćio je u četvrtak načelnik policije, javlja Reuters i ističe da se ovim saznanjem nanovo dovode u pitanja propusti sigurnosnih službi.

'Konspirativno je djelovao i koristio je razne identitete', kazao je Dieter Schuermann, načelnik kriminalističke policije u zapadnoj državi Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Vlasti te savezne države su ga u veljači 2016., oko šest mjeseci nakon što je u Njemačkoj zatražio azil, označile kao potencijalnu opasnost.

Isto mišljenje dijelile su i sigurnosne službe u Berlinu gdje je znao dolaziti, no na kraju je zaključeno da ne predstavlja nikakvu konkretnu opasnost.

Amrija je naposljetku 23. prosinca u samoobrani ustrijelio u Milanu talijanski policajac.

Istraga je sada usmjerena na pronalaženje njegovih mogućih suradnika. Policija je ovaj tjedan u Berlinu uhitila muškarca, također porijeklom iz Tunisa, koji je dan prije napada večerao s Amrijem u arapskom restoranu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo