S AERODROMA U PRITVOR

TERORISTI KOJI SU POD OKRILJEM NOĆI DEPORTIRANI U SARAJEVO Jedan od njih bio je 'zvijezda' propagandnih videa

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.12.2019. u 15:25

screenshot Youtube, RTRS vijesti

Jasmin Keserović

 

Prva skupina državljana Bosne i Hercegovine, koji su deportirani iz zarobljeničkih kampova u Siriji, stigla je jučer u Sarajevo posebnim zrakoplovom, objavili su lokalni mediji.

Portal "Dnevnog avaza" objavio je kako je u skupini sedam muškaraca, šest žena i dvanaestero djece. Na dostupnim fotografijama vidi se da je u vrijeme slijetanja zrakoplova sarajevska zračna luka bila pod dodatnim mjerama sigurnosti uz pojačanu prisutnost policije i medicinskih timova.

Svi deportirani muškarci proteklih su godina bili pripadnici islamističkih terorističkih postrojbi i borili su se na području pod kontrolom tzv. Islamske države (IS).

Za njima su ranije raspisane međunarodne tjeralice zbog povezanosti s terorizmom te će nakon dodatne provjere identiteta biti pritvoreni i predani Tužiteljstvu BiH, koje protiv njih vodi istragu.

Klix.ba piše da su deportirani Jasmin Keserović, Senad Kasupović, Hamza Labidi, Miralem Berbić, Emir Ališić, Armen Dželko i Muharem Dunjić.

Petorica od njih sedam su nakon slijetanja na aerodrom u Sarajevu prevezeni na Sud BiH, a ročišta su održana odmah, s obzirom na to da je za njima bila raspisana tjeralica.

Preostalu dvojicu deportiranih, Dželka i Dunjića, na aerodromu su preuzeli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), javlja Klix.ba.

Najpoznatiji od sedmorke je Jasmin Keserović iz Zavidovića koji se pojavljivao na propagandnim video snimkama Islamske države, u kojima je pozivao na ubijanje kršćana, piše Žurnal.info.

'Ustanite muslimani. Ubijajte kršćane i njihove sluge. U njihovim gradovima i državama. Postavljajte im eksploziv pod njihova auta, u njihove kuće, u njihove urede. Ubijajte ih snajperima i prigušivačima, ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti, pa makar to bilo i nožem', govorio je Keserović u tim videosnimkama, od kojih je zadnja bila 2016. godine.

Svjedoci koji su ga u Siriji vidjeli rekli su da se volio hvalisati pa je često objavljivao fotografije i video snimke na internetu. Zaštićeni svjedok je pripadnicima SIPA-e rekao i da se Keserović u Siriji oženio pastorkom beogradskog džihadista, Gorana Pavlovića.

Još jedan od deportiranih džihadista je Emir Ališić, čije je ratničko ime u ISIS-u bilo Evu Talha. On je 2013. godine stigao u Siriju, a bio je pripadnik jedinice Gorana Pavlovića. Ališić je na ISIS-ovom teritoriju bio sa suprugom, sinom i dvije kćeri, a kasnije su se preselili u Raku. S njima je tamo preselio i njegov pastorak Hamza Labidi, koji je također među deportiranima.

Pod imenom Abdulah Rus za ISIS je ratovao i deportirani Armin Dželko. On je zarobljen na području Rake.

Senad Kasupović je uzeo ratničko ime Muatesim, a i on je, kao i Dželko, bio pripadnik jedinice Komandosi Bajre Ikanovića. Oženio se za Sirijku iz Damaska, a ratovao je na području grada Kobane. Kasnije je ranjen, a zarobljen je također u Raki, javlja Žurnal.info.

Armin Ćurt ratovao je kao Abdulah, a u Siriji je često govorio da je nezadovoljan i da bi se rado vratio u BiH, ispričao je zaštićeni svjedok.

 

Žene i djeca trebali bi proći poseban postupak provjere psihofizičkog stanja, a nakon te obrade biti privremeno smješteni u prihvatni centar Delijaš kod mjesta Trnovo u okolici Sarajeva.

Prema informacijama koje je ranije iznio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, u dijelovima Sirije i Iraka je oko 260 osoba povezanih s BiH, koje su ranije boravile na teritoriju tzv. Islamske države.

Njih stotinjak su muškarci, a ostali su žene i djeca i većina ih je u zarobljeničkim kampovima pod nadzorom kurdskih i američkih snaga.

Njihov povratak u BiH sastavni je dio plana na čijoj provedbi inzistiraju Sjedinjene Države tražeći od svih europskih zemalja da prihvate svoje državljane zarobljene nakon pada IS.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo