IMAO ZASTAVU 'ISLAMSKE DRŽAVE'

TERORIZAM U KANADI Somalski izbjeglica pregazio policajca, ubo ga nožem i kasnije automobilom napravio pravi nered

 
 Candace Elliott / REUTERS

Kanadska policija optužila je somalskog izbjeglicu za pokušaj ubojstva u nedjelju kada je nožem napao policajca i u bijegu automobilom udario četiri prolaznika u Edmontonu u Alberti, a policija je to nazvala "terorističkim činom".

Ozlijeđeni su odvezeni na liječenje u bolnicu, a stanje policajca nije kritično, dodao je Rod Knecht, policijski zapovjednik u Edmontonu.

Osumnjičeni, 30-godišnji muškarac kojeg policija nije identificirala, bio je pod istragom prije dvije godine zbog promicanja ekstremističke ideologije no tada se nije činilo da predstavlja prijetnju, rekla je policija.

Kanadski mediji osumnjičenoga su identificirali kao Abdulahija Hasana Šarifa.

U njegovu je automobilu pronađena zastava ekstremističke skupine Islamske države, rekao je Knecht, u Edmontonu, glavnome gradu pokrajine Alberte.

"Prema dosadašnjim spoznajama, riječ je o 'napadu osamljenog vuka'", rekao je edmontonski gradonačelnik Don Iveson novinarima te dodao: "Trenutno nema razloga za paniku i strah".

Policija je objavila da se osumnjičeni u petak oko 20:15 minuta po lokalnom vremenu zabio automobilom kroz barikadu i udario policajca koji je odletio nekoliko metara u zrak. Napadač je zatim izašao iz automobila i nožem ubo policajca i pobjegao.

Policija je kasnije identificirala muškarca koji je upravljao vozilom tvrtke U-Haul kao vlasnika automobila malibu koji je korišten u napadu. Osumnjičeni je pobjegao od policije i namjerno pokušao gaziti pješake dok ga je policija lovila središtem Edmontona.

Njegovo vozilo se na kraju prevrnulo, nakon čega ga je policija uhitila.

Američke obavještajne službe čvrsto vjeruju da je napadač djelovao sam, ali svejedno istražuju pojedinosti napada, rekao je za Reuters američki dužnosnik.

Premijer Justin Trudeau osudio je napad i nazvao ga "još jednim primjerom mržnje protiv koje moramo ostati budni". Kanadska policija objavila je da će i dalje u zemlji biti na snazi srednja razina terorističke prijetnje, uvedena potkraj 2014.

Muslimansko vijeće u Alberti osudilo je napad te organiziralo u nedjelju navečer skup na koji su pozvali članove zajednice, policije i vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:49