NEMA DRUGE OPCIJE

TEŠKA ODLUKA Novi Zeland će zaklati 150.000 grla stoke kako bi iskorijenio opasnu bolest s farmi

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 28.05.2018. u 08:59

BANDELOW, GERMANY - MAY 19: Dairy cows recline in a barn at the Wolters dairy farm on May 19, 2016 in Bandelow, Germany. German dairy farmers are struggling as milk prices have fallen to approximately 20 Euro cents per liter, far below the 35 to 40 cents that many farmers need to survive financially. In Brandenburg state, where Bandelow is located, the number of dairy farms has fallen continuously for over a decade. Many farmers blame the ongoing sanctions against Russia for adding to their woes, as Russia has barred EU dairy products in retaliation. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Ilustracija / Getty Images

Na Novom Zelandu spremaju se ubiti do 150.000 grla stoke u pokušaju da iskorijene bolest izazvanu bakterijom Mycroplasma bovis.

- To je teška odluka. Nitko ne želi vidjeti masovno klanje - izjavila je u ponedjeljak premijerka Jacinda Ardern.

Alternativa ovoj odluci je dopustiti da se infektivna bolest proširi diljem zemlje i ugrozi 10 milijuna grla stoke na više od 20.000 farmi na kojima se proizvode meso i mliječni proizvodi.

Ubijanje oko 126.000 grla stoke, uz 26.000 čije je uklanjanje u tijeku, dogodit će se tijekom iduća 24 mjeseca.

Bolest je prvi put otkrivena u srpnju prošle godine na farmi na Južnom otoku i od tada se proširila na 37 farmi diljem zemlje.

Mycroplasma bovis je bolest koju je teško dijagnosticirati i liječiti, upozorava ministar za poljoprivredu i biosigurnost Damien O'Connor. Zbog toga će vlada možda u nekom trenutku dopustiti prisustvo bolesti kako bi se u novozelandskim stadima naučili boriti s njom, rekao je O'Connor.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo