AGIM CEKU

TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN HRVATSKOG GENERALA Agim Çeku optužen da je davao veteranske mirovine ljudima koji se nisu borili u ratu protiv Srbije na Kosovu

Arhivska fotografija
 Tanja Corak / HANZA MEDIA

Kosovski tužitelj Aleksander Lumezi optužio je Agima Çekua da je sudjelovao u zloporabama mirovinskih fondova na Kosovu. Çeku je trenutno zamjenik ministra snaga sigurnosti Rustema Berishe koji je također naveden u optužnici. Podignuta je optužnica protiv još deset osoba, prenosi Reuters.

Çeku je bio bivši pripadnik JNA koji je služio u Zadru te je nakon početka srpske agresije prešao u redove Hrvatske vojske gdje je stekao čin brigadira. Sudjelovao je u svim važnijim operacijama HV-a, od akcije Maslenica do Oluje. Sam je 1998. godine zamolio otpust iz vojne službe te je otišao na Kosovo gdje je sudjelovao u jedinicama Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Ondje je uspostavio profesionalni vojnički sustav te OVK pretvorio u ozbiljnu vojnu formaciju preuzevši zapovjedništvo. Nakon završetka rata na Kosovu nadgledao je demilitarizaciju OVK i formiranje Kosovskog zaštitnog korpusa. Nakon toga se upustio u političke vode i postao kosovski premijer. Tu je funkciju obnašao od 2006. do 2008. godine. Srbija je protiv njega podigla optužnicu zbog ratnih zločina te je bio uhićen 2003. godine u Sloveniji, 2004. u Mađarskoj i konačno 2009. u Bugarskoj. Sva tri puta je pušten na slobodu.

Prema optužnici koju prenosi Reuters svih 12 optuženih sudjelovalo je u manipulacijama: oko 40.000 ljudi s Kosova dobilo je pravo na mirovinu temeljem statusa ratnih veterana, a istraga je utvrdila da gotovo polovica njih nije sudjelovala u ratu protiv Srbije od 1998. - 1999. godine. Istraga tvrdi da je zloporabama kosovskom proračunu nanesena šteta od 68 milijuna eura. Upravo Çeku je na čelu komisije koja donosi odluke o dodjeli veteranskim mirovina. Riječ je o istrazi koja je trajala određeno vrijeme, a jedan od tužitelja je, nakon što je primio prijetnje smrću, napustio Kosovo i preselio se u SAD. Američki ambasador na Kosovu Greg Delawie izrazio je zadovoljstvo podignutim optužnicama te naveo kako je “ponosan što je Kosovo učinilo ovaj važan korak u borbi protiv korupcije”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:35