NAPETO

TEŠKI INCIDENT U KOSOVSKOJ MITROVICI DOVEO ODNOSE PRIŠTINE I BEOGRADA DO USIJANJA Srbi izlaze iz vlade Kosova, Vučić rigao vatru nakon hitnog sastanka

 
 Profimedia, Reuters

Kosovske vlasti u ponedjeljak navečer su, nakon kraćeg zadržavanja u Prištini, protjerale direktora Ureda vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića. On je poslijepodne, unatoč zabrani vlasti u Prištini, ušao na Kosovo te je uhićen u Mitrovici oko 17.30 sati.

Kosovske vlasti u ponedjeljak su zabranile ulazak na svoj teritorij srpskim ministrima obrane Aleksandru Vulinu i kulture Vladanu Vukosavljeviću, Marku Đuriću, te glavnom tajniku srbijanskog predsjednika Nikoli Selakoviću.

Srpski skup

U Mitrovici je u 12.44 sati (simbolično prema broju Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu - 1244) u okviru unutarnjeg dijaloga o Kosovu bio zakazan skup na kojem je najavljeno i sudjelovanje Đurića i Selakovića. No, zamjenik zapovjednika Kosovske policije Besim Hoti izjavio je da interventne jedinice za regiju Sjever “imaju zadatak Đuriću ne dozvoliti da prijeđe administrativnu liniju”. No, Đurić i Selaković ušli su na Kosovo iako nije poznato na kojoj točki.

Stigli su u Mitrovicu, gdje ih je dočekao gradonačelnik te su ušli u dvoranu u kojoj je trebao biti održan skup. Dio građana koji nisu mogli ući u dvoranu ostali su izvan nje. Tada su se pojavili predstavnici kosovske policije, među okupljene građane bacili šok-bombu te ušli u dvoranu i nasilno izveli Đurića.

Prebacili su ga vozilom prema Prištini, gdje mu je oko 19.30, nakon saslušanja kod suca za prekršaje, određeno protjerivanje jer je na Kosovo ušao bez odobrenja vlasti. Policija ga je odvela do prijelaza Merdare, gdje je predan srpskoj policiji.

Tenzije su se nakon toga počele smirivati, a potvrđeno je da je kosovski predsjednik Hashim Thaçi razgovarao s Federicom Mogherini, visokom predstavnicom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku. On je nakon razgovora pozvao sve građane na mir, a drugi su kosovski političari izjavljivali kako je riječ o potvrdi “kosovskog suvereniteta i zakona”.

Mogherini je na Twitteru objavila kako je razgovarala i sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem te napisala kako “žali zbog onoga što se dogodilo”. Američki ambasador na Kosovu Greg Delawie također je izrazio zabrinutost te izjavio kako “dijalog nema alternativu”.

MITROVICA, KOSOVO - MARCH 26: Kosovo security forces take Director of the Office for Kosovo and Metohija of the Government of Serbia, Marko Djuric (C) into custody to take him to a police centre in Pristina after he crossed into the disputed territory and travelled to the flashpoint town of Mitrovica in defiance of a ban in Mitrovica, Kosovo on March 26, 2018. Erkin Keci / Anadolu Agency, Image: 367038068, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Profimedia, Abaca
privođenje Marka Đurića

Tijekom večeri, nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost, oglasio se i Vučić. Rekao je kako je riječ o provokaciji jer su bili ispunjeni svi uvjeti za ulazak Đurića na Kosovo. “To je čin bezumlja, kriminalni akt koji su prištinske vlasti provele na Kosovu”, rekao je. Posebno je istaknuo da su u “otmici Marka Đurića sudjelovala i dva pripadnika srpske nacionalnosti, pomažući u logistici”.

"Mi ćemo, bez velikih riječi, znati sačuvati narod na Kosovu koji treba biti oprezan, ali spokojan i miran. Srbija nikome neće dopustiti da narod bude protjeran sa svojih ognjišta", poručio je i ocijenio kako su danas "teroristi u uniformama specijalnih jedinica upali u Mitrovicu i pokazali kako zauzeti sjever Kosova, uz izravnu potporu Eulexa".

Osvrnuo se i na međunarodnu zajednicu, navodeći kako je Priština “očito imala podršku nekih zemalja, dok nama govore da budemo strpljivi”.

Zastupnici Srpske liste, koja je pod kontrolom Beograda, u ponedjeljak su objavili da izlaze iz kosovske vlade “jer dijalog nema smisla dok Priština demonstrira silu”. Beogradski su mediji objavili da je Vučić tijekom večeri razgovarao i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te kako planira razgovarati s još nekim državnicima.

Loše ozračje

Stanje odnosa između Kosova i Srbije zabrinjavajuće je loše, a jedan od glavnih razloga je pitanje formiranja Zajednice srpskih općina na sjeveru Kosova. Priština taj dio bruxelleskog dogovora uporno odbija ispuniti, zabrinuta da bi time dobila srpsku enklavu poput Republike Srpske u BiH, koja bi vodila politiku u skladu s odlukama u Beogradu. No, riječ je o obvezi koju Kosovo ima i treba je ispuniti.

Iz današnjeg je incidenta razvidno da su neki krugovi u Prištini kanili ocijeniti do koje granice mogu ići u nametanju svoje volje. Smatraju da su napravili dovoljne ustupke prihvaćanjem graničnog sporazuma s Crnom Gorom i raskolom koji su izazvali u najvećoj stranci Samoopredjeljenje. Srbi su s druge strane, u petak zabranili odigravanje rukometne utakmice juniorske reprezentacije s Kosovom, zbog čega su isključeni s kvalifikacijskog turnira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:26