ZRAČNI NAPAD

TEŽAK UDARAC ZA ISLAMSKU DRŽAVU U napadu bespilotnom letjelicom dronom ubijeno 30 džihadista i visokorangirani zapovjednik

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.07.2015. u 19:46

AFP PHOTO / BULENT KILIC / AFP PHOTO / BULENT KILIC

KABUL - Visokorangirani zapovjednik Islamske Države za Afganistan i Pakistan Hafez Said ubijen je u zračnom napadu na istoku Afganistana, izvijestili su u subotu pripadnici obavještajnih službi, afganistanske vlasti i dvojica članova IS-a.

Said je po podacima afganistanske nacionalne sigurnosne službe bio vođa IS-a u "takozvanoj državi Korasan", nazvanoj po povijesnoj regiji.

Ubijen je u petak navečer s još trideset džihadista u regiji Ašin u pokrajini Nangarhar, piše obavještajna služba. Nisu objavljene pojedinosti o napadu bespilotnom letjelicom.

Ubojstvo Saida, podrijetlom Pakistanca težak je udarac za ekstremističku mrežu koja se nastoji trajno smjestiti u području između Afganistana i Pakistana.

Osobe poput Saida ciljevi su američkih zračnih napada. Na sličan su način posljednjih tjedan dana u istoj regiji ubijena trojica zapovjednika IS-a, među kojima Šahidulah Šahid i Gul Zaman.

Pošto su istisnuli talibanske pobunjenike, pripadnici IS-a u posljednja su dva mjeseca zauzeli nekoliko regija u pokrajini Nangarhar koja graniči s dugačkom i nedovoljno zaštićenom granicom s regijama Pakistana u kojima vlada bezakonje.

Izdvajamo