UPITAN POLOŽAJ

THERESA MAY NEĆE VODITI STRANKU NA SLJEDEĆIM IZBORIMA Britanska premijerka želi dovršiti Brexit: 'Borit ću se svim snagama ostati na položaju'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.12.2018. u 22:15

Britain's Prime Minister Theresa May speaks at Prime Minister's Questions in the House of Commons, London, Britain, December 12, 2018. Parliament TV handout via REUTERS FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Parliament TV / REUTERS

 

Britanska premijerka Theresa May rekla je u četvrtak da neće voditi Konzervativnu stranku na novim općim izborima, već će Torijevci na njih morati izaći s novim liderom, piše BBC.

Dolazeći na summit EU u Bruxellesu, kazala je da bi joj bilo drago da može "voditi Konzervativnu stranku na novim općim izborima", ali kako misli da bi stranka voljela na izbore ići s novim vođom.

U srijedu je premijerka May preživjela glasanje o povjerenju u parlamentu, ali je odlučila poslušati što misli onih 37 posto Torijevaca koji su glasali protiv nje, piše BBC.

May je u srijedu preživjela glasanje o povjerenju koje je organizirala njezina Konzervativna stranka, nesklona njezinom sporazumu o Brexitu zaključenom s Bruxellesom, a više od trećine zastupnika je nije podržalo i čini se da slijedi žestoka borba o tom dogovoru koji parlament ne odobrava.

Premijerka je dobila podršku 200 konzervativnih zastupnika, prema 117 koji žele njezin odlazak. U kratkoj izjavi nakon toga Theresa May je rekla da će se svim snagama boriti da ostane na položaju i završi Brexit.

Novi redovni opći izbori u Britaniji bi se trebali održati 2022.

Upitana hoće li otići nakon Brexita, ona nije željela spekulirati o datumima, ali je kazala: "Ono oko čega sam sigurna jest da su sljedeći opći izbori 2022. i mislim da je u redu da nas drugi stranački vođa povede u te izbore."

Premijerka je također kazala kako se nada dobiti jamstva od europskih vođa - koja bi umirila konzervativne zastupnike - da će tzv. 'backstop' koji bi spriječio povratak tvrde granice na irskom otoku biti samo privremen.

Njezini kritičari kažu da će plan Therese May na neodređeno vrijeme vezati Ujedinjeno Kraljevstvo uz europska pravila i onemogućiti zemlji da sklapa vlastite trgovinske sporazume.

Euroska unija objavila je da neće ponovno pregovarati o 'backstopu'.

Izdvajamo