GLASOVANJE U UTORAK

THERESA MAY U NOVIM PROBLEMIMA Ako parlament odbije njezin sporazum o Brexitu, premijerka ima tri dana da predstavi plan B

 Toby Melville / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May pretrpjela je u srijedu još jedan poraz u parlamentu nakon što su zastupnici zatražili da vlada u roku od par dana izađe s planom B ako ne prihvate njezin plan napuštanja EU-a.

Manje od ti mjeseca izlaska Britanije iz Unije, parlament je petodnevnu raspravu o premijerkinu planu za Brexit počeo demonstrirajući silu i mijenjajući njezin plan aktivnosti ako zastupnici idućeg utorka odbiju sporazum May s Bruxellesom.

Omjerom glasova 308 prema 297 zastupnici su vladu obvezali da u slučaju takvog ishoda u utorak alternativni plan predstavi u roku od tri, umjesto ranije planiranih 21 dan.

Premijerkin glasnogovornik izjavio je da je vladin savjet bio da parlament ne može mijenjati proceduru Brexita, no smatra da predstojeće glasanje ne bi trebalo utjecati na ukupne vladine planove.

- Činimo sve što možemo kako bi u utorak imali smisleni ishod glasanja - rekao je glasnogovornik.

U kombinaciji s izjašnjavanjem parlamenta u utorak navečer kada je vladi ograničio mogućnost Brexita bez sporazuma, porazi u parlamentu ukazuju na neizvjesnu poziciju May i teškoće s kojima se susreće kako bi osigurala usvajanje svoga plana.

Prvi poraz pretrpjela je u utorak kasno navečer kada se 20 zastupnika njezine stranke priklonilo oporbi i glasalo za amandman na zakon o financijama. Tim amandmanom vladi se sužava prostor za izmjenu fiskalne politike u slučaju Brexita bez sporazuma.

Oporbena Laburistička stranka najavila je da će odmah zatražiti glasanje o povjerenju premijerki ako parlament odbije njezin sporazum s Bruxellesom.

Kako raste mogućnost izlaska bez dogovora, EU razmatra kako odgoditi Brexit, a zagovornici Unije održavanje novog referenduma, nakon što su se građani 2016. tijesno odlučili za izlazak iz Unije.

Ako zastupnici odbiju premijerkin dogovor, jedina opcija je izlazak bez sporazuma, a mogućnost poremećaja u opskrbi, nedostatka lijekova i blokiranih luka navela je vladu i tvrtke da intenzivnije rade na planovima za nepredviđene situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:03