ODLAZAK S NAJVIŠE FUNKCIJE

Theresa May u suzama i uz ovacije napustila parlament

 
 REUTERS

Britanski zastupnici ovacijama su ispratili bivšu premijerku Theresu May nakon njezina posljednjeg, povremeno emotivnog pojavljivanja na dužnosti u srijedu u parlamentu.

Činilo se kako je 62-godišnja May jedva susprezala suze dok se na odlasku zaustavila kako bi se rukovala s predsjednikom Donjeg doma, Johnom Bercowom.

Dužnost će kasnije u srijedu službeno predati svom nasljedniku Borisu Johnsonu.

"Kasnije danas ću se vratiti u zastupničke klupe i to će biti prvi put u 21 godinu, što će biti zaista velika promjena", rekla je May zastupnicima na završetku njezine posljednje tjedne sjednice u parlamentu.

Dok je hvalila vezu između zastupnika i njihovih birača, nazvavši je "temeljem naše parlamentarne demokracije", glas joj je zadrhtao te je dodala: "Dužnost služenja našim biračima ostat će i dalje moja najveća motivacija".

Bivša premijerka je tijekom parlamentarne sjednice zadala i posljednji udarac vođi opozicije Jeremyju Corbynu kada mu je predložila da, kao i ona, podnese ostavku sa dužnost.

"Mislim da bi svoj odnos s njim mogla završiti ovime - kao čelnica stranke koja je prihvatila da je njezino vrijeme prošlo, možda je sada vrijeme da on učini isto", kazala je May dobivši velik pljesak svojih konzervativnih zastupnika i uzvike "još".

Tijekom jednosatne sjednice, koju je njezin suprug Philip promatrao s galerije, sve su političke strane bivšoj premijerki odale priznanje za javno djelovanje i osjećaj dužnosti, unatoč tomu što su jasno izražavali neslaganje s mnoštvom njezinih odluka.

Na televizijskoj snimci novinarskog helikoptera iznad parlamenta vidjelo se kako se osoblje parlamenta postrojilo u dvorištu, pljeskalo i fotografiralo događaj dok je premijerka na odlasku hodala do automobila kojim se posljednji put vratila u ured u Downing Streetu.

Theresa May and her husband Philip wave outside Downing Street, on her last day in office as Britain's Prime Minister, in London, Britain July 24, 2019. REUTERS/Peter Nicholls
REUTERS

Očekuje se kako će tamo održati kratak govor prije odlaska kraljici Elizabeti kojoj će službeno podnijeti ostavku i predložiti Johnsona za mandatara za formiranje nove vlade.

May je mjesto premijerke preuzela nakon referenduma 2016. u kojemu je izglasan izlazak iz Europske unije, a ostavku podnosi nešto više od tri godine nakon što nije uspjela provesti brexit te je njezin sporazum s EU-om o odlasku u duboko podijeljenom parlamentu odbijen tri puta.

Britanski ministar financija Phillip Hammond također je u srijedu podnio ostavku jer je i ranije obećao da će radije otići nego služiti u vladi premijera Borisa Johnsona.

Hammond, koji se žestoko protivi odlasku iz Europske unije bez sporazuma, rekao je kako je gospodarstvo ostavio u stanju koje će njegovom nasljedniku dopustiti da se odluči između smanjenja poreza, veće potrošnje ili bržeg smanjenja duga ako iz EU-a izađu bez problema.

"Nakon desetljeća kada zbog posljedica recesije iz 2008. i 2009. nismo imali izbora, ovo sada je luksuz koji bi naši nasljednici trebali mudro iskoristiti", rekao je Hammond.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:41