PAPRENE CIJENE U RAJU

'TI SI GASTROKOLONIJALIST, KAKO TE NIJE SRAM?!' Meksikanci pokrenuli hajku na makedonskog šefa kuhinje jer im večeru naplaćuje 600 dolara

 Profimedia, Alamy

Danski restoran Noma, koji je četiri puta proglašen najboljim u svijetu, nedavno je otvorio novu privremenu podružnicu u obalnom gradiću Tulumu u Meksiku, koji se nalazi blizu starih ruševina iz doba Maya.

Na jelovniku, između ostaloga, nude kukuruzne tortilje, hobotnicu u umaku od bućinih koštica, kremu od kokosa, kavijar serviran u kokosovoj ljusci, a za večeru u luksuznom restoranu treba izdvojiti oko 600 dolara, u što nije uključen porez od 16 posto te još dodatnih 9 posto koji se naplaćuju za uslugu, piše Guardian.

S obzirom da prosječna dnevna zarada u Meksiku iznosi jedva pet dolara po glavi stanovnika, šef kuhinje i vlasnik danske Nome René Redzepi, inače porijeklom iz Makedonije, našao se na udaru gnjevnih Meksikanaca, koji ga optužuju za, kako kažu, 'gastronomski kolonijalizam'.

- Može ga biti sram! Naši ljudi jedva preživljavaju, na rubu su siromaštva, a što on radi? Zar se ovamo došao rugati - pita se lokalno stanovništvo.

Redzepi je u Tulumu planirao raditi sedam tjedana, a nedavno se pohvalio kako je iz vlastita džepa platio školarine meksičkim kuharima amaterima, a zaposlio je i pripadnike plemena Maya, koji za njegov restoran na svojim imanjima uzgajaju povrće i voće te izrađuju tradicionalne keramičke posude.

Hajku na sebe nije htio komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:00