MALDIVI S NOVOSIBIRSKA

TIRKIZNO PLAVO JEZERO NA KOJEM SE BAŠ SVI ŽELE SLIKATI JE - OTROVNO! 'Nemojte ulaziti u tu vodu, pogledajte čega sve ima u toj rupi!'

 
Jezero pokraj Novosibirska
 Instagram: Sup_novosibirsk

Proteklog mjeseca Instagram su preplavile fotografije korisnika koji uživaju na tirkizno plavom jezeru u Sibiru, piše BBC.

Riječ je o takozvanim "Maldivima Novosibirska" koji svoj naziv zahvaljuju boji vode koja se obično viđa u tropskim krajevima. No, razlog za tu primamljivu boju osjetno je manje privlačan, a to su kalcijev klorid i oksidi metala koji se u vodu ispuštaju iz obližnje termoelektrane.

Štoviše, kompanija Siberian Generating Company (SGK), u čijem je vlasništvu elektrana, uputila je apel ljudima da se ne približavaju vodi. No, njihovo upozorenje samo je polučilo kontraefekt.

Tako je jedan korisnica Instagrama uz fotografiju sebe na obali jezera napisala: "Ovo nije Černobil, naravno, ali je i dalje opasno".

Drugi je pak stavio fotografiju na kojoj bezbrižno pluta na obali jezera te je u postu još označio i elektranu s pripadajućim komentarom:

- Ovdje nije opasno plivati. Sljedećeg jutra moje noge su malo pocrvenile, a sljedeća dva dana su me malo svrbjele. Nakon toga je sve bilo dobro. No, zar to ne vrijedi ovakvih fotografija? - napisao je i dodao da voda, doduše, ima malo kiselkasti okus.

Instagram: Sup_novosibirsk
Jezero pokraj Novosibirska

BBC je pak razgovarao s Leom Aleksejem koji na jezeru bio čak četiri puta i to dokumentirao na Instagramu. No, on nije ulazio u vodu, nego je samo stajao na obali i promatrao "čarobnu" vodu.

- Nije baš uputno ulaziti u vodu. Može izazvati alergije.

Puno jače upozorenje izdala je SGK koja je još prošlog mjeseca na društvenoj mreži VKontakte napisala: "NEMOJTE plivati u jezeru. Ova voda ima znatno veću pH vrijednost od normalne. To je zbog kalcijevih soli i drugih oksida metala koji se otapaju u njoj. Kontakt s takvom vodom može izazvati alergijsku reakciju."

Osim toga, upozorili su i da postoji opasnost od utapanja u jezeru te zaključili, velikim slovima:

"STOGA VAS MOLIMO, NEMOJTE ZALAZITI TAMO DA SNIMITE SELFIE".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:35