UZ ZVUKE VUVUZELA

TISUĆE PROSVJEDNIKA BLOKIRALO ULAZE U PARLAMENT U TBILSIJU Sjeli na pločnik i postavili šatore, traže u potpunosti proporcionalni izborni sustav

 
 Irakli Gedenidze / REUTERS

Tisuće prosvjednika blokiralo je u ponedjeljak ulaze u parlament u glavnom gradu Gruzije, istaknuvši zahtjev za proporcionalnim izbornim sustavom jer tvrde da sadašnji izborni sustav favorizira vladajuću stranku.

Uz zvukove vuvuzela prosvjednici su zauzeli položaje ispred ulaza u parlament u Tbilisiju.

Sjeli su na pločnik i postavili šatore ispred parlamentarne zgrade koju čuvaju stotine policajaca.

A police officer talk to demonstrators during a rally to protest against the government and demand an early parliamentary election in Tbilisi, Georgia November 25, 2019. REUTERS/Irakli Gedenidze
Irakli Gedenidze / REUTERS

Prosvjedi u bivšoj sovjetskoj republici traju već dva tjedna, a traži se u potpunosti proporcionalni izborni sustav.

Opposition supporters take part in a rally to protest against the government and demand an early parliamentary election in Tbilisi, Georgia November 25, 2019. REUTERS/Irakli Gedenidze
Irakli Gedenidze / REUTERS

Određeno je da će se izborni sustav promijeniti 2024., ali oporba zahtijeva brže promjene te tvrdi da postojeća pravila koriste vladajućoj stranci Gruzijski san koja je na vlasti od 2012.

Od ukupno 150 zastupnika, 73 se biraju po modelu da su mandati podijeljeni po izbornim jedinicama te pobjednik u izbornoj jedinici dobiva mandat, pa oporba tvrdi da takvim sustavom vladajuća stranka učvršćuje svoju većini, budući da je na prošlim izborima osvojila 71 od 73 takva mandata.

Preostali zastupnici biraju se po proporcionalnom sustavu.

Prošlog ponedjeljka policija je koristila vodene topove kako bi rastjerala prosvjednike ispred parlamenta te je uhićeno 37 osoba, kasnije osuđenih na kazne od četiri do 13 dana zatvora.

Oporba tvrdi da su suđenja politički motivirana.

Sve glavne oporbene stranke u zemlji od 3,7 milijuna stanovnika, žele bliže veze sa zapadom, te su se pridružili prosvjednicima.

Prosvjednici nose plakate s natpisom "Zajedno protiv jednog!", govoreći o vođi vladajuće stranke, oligarhu Bidzini Ivanishviliju, za kojega se tvrdi da iz sjene upravlja gruzijskom politikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:46