ŽALIT ĆE SE

TITOVI NASLJEDNICI NEĆE DOBITI NIŠTA! Sud odbacio zahtjeve da im raspodijeli imovinu bivšeg predsjednika Jugoslavije

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.01.2016. u 14:16

Nasljednici nekadašnjeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita neće dobiti ništa od imovine koju su tražili, odlučio je Prvi osnovni sud u Beogradu, pišu Večernje novosti .

U dopunskom ostavinskom rješenju koje je potpisala sutkinja Ljubica Nenadić, sud je kao neosnovane odbio sve zahtjeve nasljednika. Odbijeni su i zahtjevi zastupnika dinastije Karađorđević i države da se uključe u postupak.

U obrazloženju rješenja sud podsjeća da je ostavinski postupak za podjelu Titove imovine pravomoćno okončan pred Četvrtim općinskim sudom u Beogradu još 1991. godine. U njemu je podijeljeno oko 800 komada odjeće, obuće i maršalovih osobnih stvari. Nezadovoljna, njegova supruga Jovanka Broz je u ožujku 2002. podnijela zahtjev za donošenje dopunskog ostavinskog rješenja, nakon što je u siječnju te godine Savezni ustavni sud proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenom vlasništvu koje su vezane za život i rad Josipa Broza. Odlukom Ustavnog suda, prvobitno ostavinsko rješenje Četvrtog općinskog suda izgubilo je pravni učinak.

Sutkinja Nenadić dalje navodi da se imovina koju su nasljednici tražili u dopunskom postupku, a koja je prestala biti društveno vlasništvo (umjetnine, porculan, nakit, pokloni, namještaj, numizmatička i zbirka satova, automobili...), ne može smatrati naknadno pronađenom ostavštinom, pa samim tim nisu ni ispunjeni zakonski uvjeti za donošenje dopunskog ostavinskog rješenja.

- Nužan preduvjet za donošenje rješenja je da se radi o imovini za koju se u vrijeme donošenja rješenja nije znalo da pripada ostavštini, što konkretno nije slučaj. Sada pokojna Jovanka Broz u tijeku ostavinskog postupka predlagala je da se raspravi i imovina koja je kasnije bila obuhvaćena Zakonom o upravljanju stvarima u društvenom vlasništvu vezanoj za život i rad Tita - obrazlaže sud.

Također se dodaje da su se Jovankinom prijedlogu usprotivili Titovi sinovi Žarko i Aleksandar Miša Broz, a pokojni Žarko je kao razlog naveo da je njezin zahtjev usmjeren ka državi.

- Time je osporio navode pokojne Jovanke Broz da je imovina, čije je raspravljanje ona predložila, imovina ostavitelja - konstatirala je sutkinja.

Goran Petronijević, zastupnik Titovog unuka Joške, smatra da je ovakvo tumačenje prvostupanjskog suda potpuno pogrešno.

- Donošenjem odluke Saveznog ustavnog suda o proglašenju zakona neustavnim, imovina koja se do tog trenutka smatrala društvenom faktički je novopronađena imovina. Zato je ovakvo tumačenje suda pogrešna primjena zakona i odluke Ustavnog suda - kaže on.

Violeta Kočić Mitaček, zastupnica sina Miše i unuke Zlatice Broz, kao i Gordana Spasojević, zastupnica Titove unuke Svetlane Broz, najavile su u izjavi za Večernje novosti žalbe.

Tagovi

Izdvajamo