ANKETA

TJEDAN DANA NAKON PREKIDA RADA DRŽAVNE ADMINISTRACIJE Više Amerikanaca za to krivi Trumpa nego demokrate

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 28.12.2018. u 10:41

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump sits for an exclusive interview with Reuters journalists in the Oval Office at the White House in Washington, U.S. December 11, 2018. REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo
REUTERS

Više Amerikanaca krivi predsjednika Donalda Trumpa za prekid rada dijela državne uprave nego zastupnike demokrata u Kongresu, pokazala je anketa Reuters/Ipsos objavljena u četvrtak, tjedan dana nakon obustave rada dijela administracije.

Četrdeset sedam posto Amerikanaca smatra da je odgovoran Trump, a 33 posto krivi demokrate, prema anketi provedenoj nakon što je nastupio prekid rada administracije zbog toga što nije postignut dogovor oko proračuna. Sedam posto krivi republikance u Kongresu za nastalu situaciju.

Do prekida rada došlo je jer nije postignut dogovor oko proračuna od kojeg Trump očekuje pet milijarda dolara za gradnju zida prema Meksiku a kojemu se protive demokrati te neki republikanci u Kongresu. Procjenjuje se da bi ukupni troškovi zida prema Meksiku iznosili 23 milijarde dolara.

Samo 35 posto anketiranih podržalo bi da se tolika sredstva odvoje u proračunu za zid a svega 25 posto podržava Trumpa u blokadi rada državne uprave zbog toga spora.

U priopćenju glasnogovornice Bijele kuće u četvrtak navodi se: "Predsjednik je jasno rekao da bi bilo koji zakon o proačunu morao u odgovarajućoj mjeri financirati sigurnost na granici".

U tekstu se ne spominje izrijekom Trumpov zid.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo