MONOLOG ZA PAMĆENJE

'TKO ĆE SLJEDEĆI NAPUSTITI BIJELU KUĆU, MOJ SAVJETNIK ILI MELANIA?' Što je sve Trump rekao tijekom šaljivog monologa punog aluzija na stvarna zbivanja

 Kevin Lamarque / REUTERS

Usred šaljiva monologa na tradicionalnoj novinarskoj večeri u Washingtonu američki predsjednik Donald Trump sugerirao je u subotu kako će se SAD susresti sa Sjevernom Korejom, ali je Pjongjangu poručio da se prvo mora denuklearizirati.

- Sad razgovaramo i oni su, usput rečeno, nazvali prije nekoliko dana. Kazali su kako bi 'željeli razgovarati'. A ja sam odgovorio: 'I mi bismo, ali prvo morate 'škartirati' nuklearno oružje, morate 'škartirati' nuklearno oružje - rekao je Trump uzvanicima godišnje večere u klubu Gridiron.

- Susrest ćemo se i vidjet ćemo hoće li se nešto pozitivno dogoditi.

Britanska agencija Reuters napominje kako je nejasno je li se radilo o šali ili predstoje formalni američko - sjevernokorejski razgovori.

- Neću isključiti izravne razgovore s Kim Jong-unom. Naprosto neću - izjavio je Trump smjerajući na sjevernokorejskoga vođu.

Američki predsjednik našalio se i na vlastiti račun.

- A što se tiče rizika kontakta s luđakom, to je njegov problem, a ne moj - kazao je Trump.

Ukoliko bi se takav susret ostvario, to bi bio prvi kontakt Trumpove administracije i Pjongjanga koji su u sporu zbog sjevernokorejskog programa razvoja nuklearnog oružja, koje može dosegnuti američko kopno, napominje britanska agencija.

Trump je održao 30-minutni govor na prvoj novinarskoj večeri kojoj je nazočio od preuzimanja dužnosti američkoga predsjednika prije 13 mjeseci.

Članovi Gridiron kluba, u skladu s tradicijom koja je započela 1885., za tu večeru odijevaju perike i kostime parodirajući predsjednika i washingtonsku političku elitu.

Tradicionalno, predsjednik na toj večeri održi šaljivi govor i ne objavljuje nikakve nove političke odluke.

Trump je, prema uzvanicima, svojim govorom izazvao mnogo smijeha i šalio se na račun članova vlastite administracije, uključujući ministra financija i pravosuđa, kao i vlastita zeta, a svi oni bili su nazočni na večeri u hotelu Washington.

Za zeta Jareda Kushnera rekao je da je zakasnio jer nije mogao dobiti sigurnosnu propusnicu, čime je aludirao na skandal s Kushnerovim pravom na pristup najstrože čuvanim tajnama koje je izgubio prije nekoliko dana.

Komentirao je i New York Times, nazivajući taj list njujorškom ikonom, baš kao i sebe, 's tim da sam ja još uvijek vlasnik svojih zgrada', rekao je.

Našalio se i na račun učestalih odlazaka dužnosnika iz Bijele kuće u prvoj godini njegova mandata kazavši kako obožava takav promet i kaos jer je "uzbudljiv i osvježava" te donosi nova razmišljanja.

- Tko je sljedeći na redu, tko još želi otići? Moj savjetnik Steve Miller ili možda pak Melania? - ispalio je Trump, a dodao i kako ne razumije zašto svi žele "osloboditi" njegovu suprugu kad je njoj, komentirao je, "i više nego odlično".

Pripadnici medija, koje Donald inače redovito optužuje za širenje lažnih vijesti, toplo su ga dočekali na 133. večeri Gridiron kluba, prenose američki mediji.

O svom pasioniranom tvitanju Trump je kazao kako to pomaže njegovu predstojniku ureda Johnu Kellyju "da zna što da kaže".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:45