NA MARGINAMA SUMMITA

TKO ĆE SPASITI GRČKU OD BANKROTA? Merkel poručila Ciprasu: 'Osobno ću ti pomoći'

Grčka s MMF-om i EU-om pregovara o gospodarskim reformama koje se moraju provesti prije nego vjerovnici isplate 7,2 milijarde eura vrijednu tranšu kredita iz paketa pomoći ukupne vrednosti 240 milijardi eura
German chancellor Angela Merkel (L) talks with Greek prime minister Alexis Tsipras at the begining of the second day of the fourth European Union (EU) eastern Partnership Summit in Riga, on May 22, 2015 as Latvia holds the rotating presidency of the EU Council. EU leaders and their counterparts from Ukraine and five ex-Soviet states hold a summit focused on bolstering their ties, an initiative that has been undermined by Russia's intervention in Ukraine. AFP PHOTO / ALAIN JOCARD
 ALAIN JOCARD / AFP

RIGA - Grčki premijer Aleksis Cipras razgovarao je kasno u četvrtak u Rigi s njemačkom kancelarkom i francuskim predsjednikom koji su ga podsjetili da mora učiniti više kako bi osigurao novac nužno potreban za izbjegavanje bankrota.

"Razgovori su bili usredotočeni na volju da se ispuni sadašnji program. Suglasili su se oko toga da grčke vlasti trebaju nastaviti suradnju s tri institucije", rekli su njemački i francuski dužnosnici nakon dvosatnih razgovora koji su potrajali iza ponoći na marginama europskog summita u Rigi.

Grčki dužnosnik, koji je dijelio ocjenu njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da su razgovori bili "prijateljski i konstruktivni", kasnije je novinarima rekao da su Ciprasu ponudili osobnu pomoć kako bi se ubrzalo postizanje dugoročnog dogovora o rješenju dužničke krize.

Cipras je "govorio o dugoročnom sporazumu koji bi pojačao izglede za izlazak iz krize", rekao je dužnosnik.

"Merkel i Hollande razumjeli su potrebu za takvim sporazumom i spremni su osobno pridonijeti kako bi se ubrzao proces za postizanje takvog sporazuma", dodao je.

Cipras je nedavno u razgovoru s poslovnom zajednicom najavio da je vlada u posljednjoj fazi pregovora o sporazumu s međunarodnim kreditorima. Grčka s MMF-om i EU-om pregovara o gospodarskim reformama koje se moraju provesti prije nego vjerovnici isplate 7,2 milijarde eura vrijednu tranšu kredita iz paketa pomoći ukupne vrednosti 240 milijardi eura.

Prošli je tjedan vlada ispraznila rezerve kako bi platila 750 milijuna eura kamata duga na postojeće zajmove.

Ateni ponestaje novca, a do 5. lipnja bi Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) trebala isplatiti 1,5 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:06