MOZAK OPERACIJE

TKO JE ARHITEKT POKOLJA U BARCELONI? U zatvoru je upoznao čovjeka koji je sudjelovao u najvećem terorističkom napadu u Europi ikada

 
 Susana Vera/Reuters / Twitter

Policija je nakon pretrage nekoliko stanova u petak i subotu u Ripollu otkrila da je u jednom kao podstanar živio Abdelbaki Es Satti, koji je do prije mjesec i pol kao imam vodio molitve ondje. Imama su odmah povezali s napadačima u Barceloni i Cambrilsu, a rođakinja Younesa Aboyaaqouba, za kojim se još uvijek traga, rekla je španjolskoj agenciji EFE kako je uvjerena da je imam manipulirao mladićima.

Prema najnovijim informacijama koje prenose španjolski mediji imama smatraju jednim od ‘mozgova’ terorističke ćelije, a smatra se da se radikalizirao u zatvoru pod utjecajem jednog od bombaša iz Madrida.

Abdelbaki Es Satti, za kojeg se sad smatra da je bio jedan od organizatora terorističkih napada prošli tjedan u Španjolskoj, bio je osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu 2012. zbog krijumčarenja hašiša iz Maroka u Španjolsku. Ćeliju je dijelio s Rachidom Aglifom koji služi kaznu od 18 godina zatvora zbog umiješanosti u teroristički bombaški napad 2004. godine u kojem su poginule 192 osobe, a više od 2.000 je ranjeno.

Izvori za španjolske medije kažu da Es Sati nije bio religiozan prije odlaska u zatvor te da je vjerojatno u zatvoru pao pod utjecaj Aglifa i ostalih terorista.

A man enters to a mosque where imam Abdelbaki Es Satty preached in Ripoll, north of Barcelona, Spain August 20, 2017. REUTERS/Albert Gea
Albert Gea / REUTERS
Džamija u Ripollu u kojoj je Abdelbaki Es Satti kao imam vodio molitve

Šef katalonske policije Josep Lluis Trapero rekao je da se teroristička ćelija sastoji od 12 osoba, a svi su povezani s malim gradom Ripollom gdje je Es Satti djelovao kao imam otkako je izašao iz zatvora. Međutim, dodao je, nijedna od tih osoba osumnjičenih da su ubili 14 ljudi i ranili najmanje 50 nije otprije poznata policiji i sigurnosnim službama, piše Telegraph.

A woman walks at a mosque where imam Abdelbaki Es Satty preached in Ripoll, north of Barcelona, Spain August 20, 2017. REUTERS/Albert Gea
Albert Gea / REUTERS
Džamija u kojoj je Abdelbaki Es Satti kao imam vodio molitve

Lokalno stanovništvo u Ripollu ispričalo je da je Es Satti djecu učio arapskom jeziku te da je redovito putovao u Belgiju gdje se nalazio centar Isilovih organizacija. Nourdeni Elhji (45), bivši Sattijev cimer, opisao ga je kao povučenu osobu koja je većinu vremena provodila u svojoj sobi na laptopu. Navodno je sve svoje stvari imao spremljene u jednoj kutiji, a nedavno je spakirao sve i otputovao u rodni Maroko. Elhji tvrdi da se Satti vratio 11. kolovoza u Ripoll bez ičega da bi opet nestao prošli utorak, nekoliko sati prije nego što je došlo do eksplozije u kući u Alcanaru, gdje su teroristi navodno pripremali eksplozivne naprave za napad.

Hammou Minhaj (39), tajnik džamije u Ripollu, rekao je da nisu bili svjesni njegove kriminalne prošlosti kad je počeo raditi ondje.

- Prije četiri mjeseca došla nam je policija za provjeru papira. Bio je to rutinski pregled i sve je bilo u redu. U džamiji su samo provjeravali njegovo znanje Kurana. Prošlost mu nitko nije provjeravao - rekao je Minhaj.

A bedroom is seen after the police raided the flat where imam Abdelbaki Es Satty lived in Ripoll, north of Barcelona, Spain, August 19, 2017. REUTERS/Susana Vera
Susana Vera / REUTERS
Soba Abdelbakija Es Sattija u stanu u Ripollu nakon policijskog pretresa

Policija sumnja da je Es Satti zajedno s Youssefom Aallaom poginuo u eksploziji u Alcanaru, no ta informacija još nije potvrđena. Jedina preostala osoba koja se povezuje s napadom, a koja još nije pronađena je Younes Abouyaaqoub kojeg smatraju vozačem kombija koji je pokosio pješake na Rambli. Potraga se proširila i na druge zemlje jer policija smatra da je već prešao granicu i pobjegao u Francusku.

Smatra se da je Es Satti radikalizirao skupinu mladića u Ripollu te ih uvjerio da izvedu napade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:27