DOMINIC RAAB

TKO JE ČOVJEK KOJI MIJENJA BORISA JOHNSONA Ima crni pojas u karateu, a prije 17 godina u Haagu je istraživao zločine Miloševića i Karadžića

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 06.04.2020. u 23:39

Britain's Foreign Secretary Dominic Raab arrives at 10 Downing Street in central London on April 6, 2020. - British Prime Minister Boris Johnson spent the night in hospital after being admitted for tests following 10 days of persistent symptoms of coronavirus, but the government insisted today he remained in charge. (Photo by DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP)
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

 

Šef britanske diplomacije Dominic Raab, pripadnik nove garde političara Konzervativne stranke, službeno će mijenjati premijera Borisa Johnsona dok se ovaj bori s koronavirusom na odjelu intenzivnog liječenja londonske bolnice St Thomas'.

Uvjereni euroskeptik, nositelj crnog pojasa u karateu treći dan i amaterski boksač, Raab (46) je naslijedio upravo Johnsona na dužnosti ministra vanjskih poslova.

Downing Street broj 10 priopćio je u ponedjeljak da će Raab sada Johnsona mijenjati i na dužnosti premijera "kada to bude nužno".

Dominic Raab je "čvrst i oštrouman. Nije osoba koju možete zastrašiti", kazao je njegov bivši šef, bivši britanski ministar za Brexit David Davis. "Lojalan je i discipliniran".

Predstavnik je novog naraštaja konzervativaca koji su ušli u parlament u zadnjih deset godina.

Raab je sin židovskog izbjeglice iz Češke koji je stigao u Britaniju 1938. Otac mu je umro od raka kada mu je bilo samo 12 godina i majka ga je odgojila u anglikanskoj vjeri.

Studirao je pravo na prestižnim sveučilištima Oxfordu i Cambridgeu.

Kao mladi pravnik specijaliziran za međunarodno pravo zaposlio se u odvjetničkoj tvrtki Linklaters, a kasnije se pridružio ministarstvu vanjskih poslova, gdje se bavio pitanjima terorizma na moru.

Godine 2003. imenovan je u diplomatski tim britanskih odvjetnika koji su u Haagu istraživali ratne zločine Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Charlesa Taylora.

Između 2006. i 2008. bio je šef kabineta Davida Davisa, tada konzervativnog ministra unutarnjih poslova u sjeni.

U britanski parlament prvi je put izabran 2010. Pet godina poslije prvi put ulazi u izvršnu vlast, kad u vladi Jamesa Camerona postaje zamjenik ministra pravosuđa.

Godinu poslije, uoči referenduma o Brexitu, već je gorljivi aktivist u kampanji za izlazak iz EU-a.

U vladu se vraća 2017. prvo kao ministar pravosuđa, a zatim i stanovanja. Theresa May imenovala ga je ministrom za Brexit nakon ostavke Davida Davisa 2018., ali Raab nije oklijevao napustiti dužnost već tri mjeseca poslije nezadovoljan sporazumom o Brexitu koji je May sklopila s Bruxellesom.

Nakon ostavke Therese May natjecao se za predsjednika Konzervativne stranke, ali je ispao u drugom krugu glasanja, odnosno završio na šestom mjestu. Tada je podržao kasnijeg pobjednika, Johnsona, koji mu je uzvratio imenovanjem za ministra vanjskih poslova.

Oženjen je i otac dvojice sinova, Petera i Joshue.

Izdvajamo