NEKOLIKO TISUĆA DOKUMENATA

TKO JE UBIO JFK-a? OBJAVLJUJU SE TAJNI DOKUMENTI O NAJPOZNATIJEM ATENTATU 20. STOLJEĆA Od svih teorija u vezi atentata, za jednu se očekuje...

 
Trenutak atentata na JFK-a i predsjednik Kennedy u krugu
 Hulton Archive / Getty Images / Profimedia / Everett

John. F. Kennedy (JFK), 35. predsjednik SAD-a, ubijen je 22. studenog 1963. godine tijekom vožnje u otvorenoj limuzini u američkom gradu Dallasu. Pokraj njega je sjedio guverner Teksasa John Connally koji je bio ranjen, ali je preživio napad.

U roku sljedećih sat vremena ubijen je i policajac iz Dallasa JD Tippit, a nedugo nakon toga pod sumnjom da je počinio atentat na predsjednika uhićen je Lee Harvey Oswald. Niti 12 sati kasnije Oswald je službeno optužen za ubojstvo JFK-a i policajca JD Tippita.

Dva dana nakon atentata Oswalda je hicem iz pištolja u podrumu zgrade policijske uprave u Dallasu usmrtio lokalni vlasnik noćnog kluba Jack Ruby, što je zabilježeno u direktnom prijenosu na televiziji. Ruby je osuđen na smrtnu kaznu zbog ubojstva Oswalda, ali je umro od raka 1967. godine netom prije ponovljenog suđenja.

Ovo su najvažnije, uglavnom opće prihvaćene činjenice u vezi najpoznatijeg atentata 20 stoljeća. No, ono što desetljećima nakon kobnog dana u Dallasu progoni mnoge analitičare, neke povjesničare i apsolutno sve teoretičare zavjere, ali i širu javnost su sljedeća pitanja.

Je li Lee Harvey Oswald zaista ubio Kennedyja?

Je li atentat zapravo počinio neki drugi napadač, to jest je li ubijen hicem s neke druge lokacije?

Ako je Oswald zaista počinitelj, je li djelovao sam ili po nečijem nahođenju?

Je li atentat zapravo plod šire zavjere protiv predsjednik SAD-a?

I ako jest, tko stoji za njega?

Prvo ćemo izložiti službenu verziju događaja, onu koja je plod istraga državnih komisija i kongresnih odbora, a potom i najčešće alternativne verzije, to jest - teorije zavjere.

American president John F. Kennedy (1917 - 1963) is struck by an assassin's bullet as he travels through Dallas in a motorcade, 22nd November 1963. In the car next to him is his wife Jacqueline (1929 - 1994) and in the front seat is Texas governor John Connally. (Photo by Three Lions/Hulton Archive/Getty Images)
Hulton Archive / Getty Images
Trenutak atentata na predsjednika Kennedyja

Službeno objašnjenje

Tjedan nakon ubojstva Kennedyja predsjednik Lyndon B Johnson je osnovao komisiju koja je istraživala atentat, poznatu kao Warrenova komisija, piše BBC.

Rezultati komisije objavljeni su u rujnu 1964., a zaključci su bili sljedeći:

Hici kojima je ubijen predsjednik ispaljeni su s prozora šestog kata zgrade na jugoistočnom uglu zgrade Texas School Book Depository. Ispalio ih je Lee Harvey Oswald, a nema dokaza da su on ili Jack Ruby bili dio veće zavjere, domaće ili inozemne.

Osim Warrenove komisije, bilo je još nekoliko naknadnih istraga. Tako je 1968. godine panel četiri doktora podupro "medicinske zaključke Warrenove komisije". Potom je 1975. godine Rockefellerova komisija zaključila da "nema pouzdanih dokaza da je CIA bila uključena u atentat". Naposljetku, 1979. godine Kongresni odbor o atentatima došao je do sličnih zaključaka kao i Warrenova komisija, ali uz napomenu da "postoji velika vjerojatnost da su dva napadača pucala na predsjednika Kennedyja".

Kongres je 1992. godine donio zakon kojim se svi dosjei vezani uz atentat, sveukupno oko pet milijuna stranica, prebacuju u Nacionalni arhiv. Oko 88 posto svih dosjea otvoreni su u potpunosti, 11 posto je otvoreno uz odstranjene "osjetljive dijelove", dok je 1 posto u potpunosti ostalo tajno. Prema tom zakonu svi dosjei u potpunosti moraju biti otvoreni u roku od 25 godina, osim ako predsjednik kaže drugačije. Taj rok, kako napominje BBC, ističe u četvrtak.

The view from the sixth floor window of the Texas School Book Depository in Dallas, from which Lee Harvey Oswald is thought to have assassinated President John F. Kennedy, 22nd November 1963. This photograph was taken approximately one hour after the assassination. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)
Hulton Archive / Getty Images
Prozor s kojeg je, prema službenoj verziji događaja, Lee Harvey Oswald upucao predsjednika Kennedyja

Donald Trump u subotu je najavio da će odobriti objavu preostalih klasificiranih dokumenata o atentatu na predsjednika Kennedyja. Ugledni Washington Post isti je dan napisao kako stručnjaci ne smatraju da će dokumenti donijeti neke nove bombastične informacije, ali bi mogli rasvijetlili aktivnosti atentatora kada je bio u Mexico Cityju krajem rujna 1963., kao i djelovanje kubanskih i sovjetskih špijuna.

Što nas dovodi do najeksponiranijih teorija zavjere, koje je jučer za Washington Post opisao Michael E. Miller. Originalni tekst možete pročitati na ovom linku, a mi ćemo sažeti najzanimljivije teorije.

Više napadača

Ovo je vjerojatno najžilavija teorija, koja se temelji na ranije spomenutom izvješću kongresnog odbora, ali i na slavnoj "Zapruder" snimci trenutka ubojstva koja je u javnosti objavljena 1976. godine, a koju možete vidjeti niže u tekstu.

Kongresni odbor je zaključio da nema dokaza u upletenosti CIA-e, Sovjeta ili Kubanaca u atentat, ali su otvorili mogućnost da je postojao drugi atentator na famoznom travnatom brežuljku.

Ono što ljude muči je činjenica da je Kennedyjeva glava odskočila unazad nakon drugog hica, što je mnoge nagnalo da je hitac ispaljen s pozicije ispred, a ne iza vozila, što je bila lokacija prozora s kojeg je pucao Lee Harvey Oswald.

Taj je zaključak naknadno diskvalificiran uz pomoć high-tech rekonstrukcija ubojstva, ali je teorija svejedno zaživjela u javnosti.

Čovjek s kišobranom

Najslavnija teorija ubojstva koja se temelji na više napadača je ono o takozvanom "čovjeku s kišobranom". Riječ je osobi koja je snimljena kako na sunčani dan atentata držala crni kišobran pokraj ceste kojom je prolazilo vozilo s predsjednikom, a prema nekima je upravo taj misteriozni počinitelj ispalio otrovnu strelicu u vrat predsjednika čime ga je učinio nepokretnim i zato savršenom metom za Oswalda ili nekog drugog koji je ispalio smrtonosni hitac.

No, realnost je zapravo puno banalnija. Petnaest godina nakon atentata Louie Steven Witt je pred Kongresom rekao da je on "čovjek s kišobranom" i da je kišobran donio kako bi prosvjedovao zbog uključenosti Kennedyjeva oca u toleriranju, čak i potpori Adolfu Hitleru prije Drugog svjetskog rata (Joseph Kennedy tada je bio američki veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu). Crni kišobran već se ranije koristio u sličnim prosvjedima protiv Kennedyja u referenci na britanskog premijera Nevillea Chamberlaina kojeg povijest pamti kao čovjeka koji je popuštao Hitleru i dozvolio mu aneksiju velikih dijelova tadašnje Čehoslovačke.

Witt, o kojem je New York Times 2011. snimio kratki dokumentarac, je rekao da u kišobranu nije bio skriveno oružje (štoviše, donio da je u Kongres) te zaključio da je vjerojatno najpoznatiji čovjek na svijetu koji se naprosto "našao u krivo vrijeme na krivom mjestu".

Domaća zavjera

Još jedna česta teorija tvrdi da su u atentat bili uključeni američki službenici, naročito iz obavještajnih službi. Prema toj teoriji, smrtonosni metak zapravo je ispalio vozač predsjednikova automobila William Greer, koji je nastojao upucati Oswalda.

- Ako gledate jednu od lošijih kopija Zapruder filma čini se da je William Greer preko ramena upucao predsjednika Kennedyja. No, njegove ruke su zapravo cijelo vrijeme bile na volanu - kaže autor jedne od knjiga o atentatu na Kennedyja (JFK Assassination Logic: How to Think about Claims of Conspiracy) John McAdams.

Popularnija teorija pak tvrdi da su ubojstvo organizirali CIA ili čak tadašnji potpredsjednik koji će naslijediti JFK-a, Lyndon B. Johnson. Ovu verziju je u svojem poznatom filmu "JFK" proširio redatelj Oliver Stone, ali i Trumpov politički savjetnik Roger Stone koji je lobirao da se u potpunosti otvore arhivi vezani uz atentat.

Mnogi stručnjaci koji su se bavili atentatom tvrde da je "CIA & LBJ" teorija smiješna i da za nju nema dokaza, ali će mnogi također priznati da vrlo efektno kao motivaciju za ubojstvo iskorištava želju Johnsona da postane predsjednik.

Assasination of US-President John F. Kennedy 1963. Secret Service agents reconstructing the assassination. In the background The Texas School Book Depository; the building from which the assassin fired. Dallas. Texas. United Staes of America. 1963., Image: 198405263, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Imagno
Profimedia, Imagno
Trenutak neposredno nakon atentata na predsjednika Kennedyja

Kubanci i Sovjeti

Od svih teorija u vezi atentata, za ovu se očekuje da će biti puno jasnija nakon objave dosad tajnih dokumenata. Stručnjaci vjeruju da će se objaviti više od 3100 dokumenata vezanih uz šestodnevni put Oswalda u Mexico City dva mjeseca prije ubojstva, a za koji neki smatraju da je bio organiziran od strane sovjetskih ili kubanskih agenata koji su mu dali naredbu da izvrši ubojstvo.

Naime, Oswald je bio samodeklarirani marksist koji se 1959. godine preselio u Sovjetski Savez i tamo živio dvije i pol godine prije nego se vratio u SAD. U rujnu 1963. u Mexico Cityju posjetio je i kubansku i sovjetsku ambasadu, navodno motiviran željom da se trajno preseli u jednu od te dvije komunističke države.

- Oswald se susreo sa sovjetskim i kubanskim agentima, a pritom je bio pod strogim nadzorom CIA-e i FBI-a. Zar nisu te dvije agencije imale dovoljno dokaza da je prijetnja nacionalnoj sigurnosti prije atentata? Da su postupali prema tim dokazima, možda nikad ne bi došlo do atentata, stoga smatram da se one itekako trebaju bojati novih dokumenata koji bi mogli u potpunosti otkriti njihovu nesposobnost. Znali su da Oswald predstavlja prijetnju i nisu učinili ništa - rekao je za Post u drugom tekstu bivši reporter New York Timesa i autor knjige o Warrenovoj komisiji Philip Shenon.

Prema nekima, CIA i druge američke agencije su itekako znale što se sprema, ali su iz vlastitih interesa dozvolile da se atentat doista dogodi kako bi se Kennedy "uklonio". Kao što smo već rekli, sve službene istrage nisu otkrile ništa o eventualnoj kubanskoj i sovjetskoj uključenosti.

Drugi "krak" ove teorije tvrdi da su Sovjeti angažirali posebno treniranog ubojicu koji izgleda baš kao Lee Harvey Oswald, zbog čega je 1981. godine čak i ekskomunicirano njegovo tijelo te je bez dvojbe doista utvrđeno da je muškarac kojeg je ubio Jack Ruby i koji je prema službenoj verziji ubio Kennedyja - Lee Harvey Oswald.

Warren Commission Exhibit. Jack Ruby moving toward Oswald in front of newsman Ike Pappas. Nov. 24, 1963. (CSU_ALPHA_1000) CSU Archives/Everett Collection, Image: 148305273, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use;, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett
Profimedia, Everett
Trenutak kad je Jack Ruby pucao na Lee Harveyja Oswalda

Mafija

O povezanosti klana Kennedy s mafijom pisalo se mnogo puta, a prema nekima su upravo američki krakovi Cosa Nostre imali važnu ulogu u samom izboru JFK-a za predsjednika. Brat predsjednika, tadašnji glavni državni tužitelj Robert Kennedy, 1968. i sam ubijen u atentatu, danima je nakon ubojstva mislio da je on nekako kriv za atentat jer je svojedobno pokušavao nagovoriti mafiju da ubije Fidela Castra. Robert je mislio da se njegov plan strahovito okrenuo protiv njega, pisao je njegov biograf Evan Thomas.

No, kao i za ostale teorije, ni za ovu nema konkretnih dokaza. Štoviše, u to vrijeme je njujorška policija prisluškivala gotovo sve šefove mafije u SAD-u te u tisućama stranica razgovora koje su transkribirali nema ni jedne loše riječi o predsjedniku, tek komplimenti na njegov račun: - Trebali su ubiti njegovog brata, navodno su nakon atentata pričali mafijaši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:54