BIVŠI ČOVJEK MIRE MARKOVIĆ

TKO JE ZAPRAVO VUČIĆEV 'MINISTAR ZA HRVATSKU'? Istina o jurišniku i radikalu na žeton Aleksandru Vulinu

 Jure Mišković / CROPIX

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin odradio je, još jednom, svoju “političku regionalnu” zadaću, očito onu sa svog dodatnog ili pak možda glavnog posla u vladi premijera Aleksandra Vučića - “ministra za Hrvatsku”. Naime, Vulin se prometnuo u jurišnika zaduženog za hrvatska pitanja, na isturenim položajima prema svim našim povijesnim noćnim morama.

Aleksandar Vulin, predsjednik Pokreta socijalista, male koalicijske stranke unutar (vrlo) desne koalicije Naprednjaka, izigrava neku vrstu banalnog populista, srbijanske Ruže Tomašić ili Dujomira Marasovića. Vulina se pušta da lupa ili izigrava Vučićevu “dvorsku budalu” koji šalje poruke, kako bi s jedne strane isprovocirao ovdašnje “vulinovce” na sličnu kontrareakciju kao dokaz da se ni u Hrvatskoj ni u Srbiji suštinski u međusobnim odnosima od 90-ih ništa ne mijenja ili pak služi Vučiću za doziranje odnosa s Hrvatskom u kojima on onda sliči na mirotvorca.

Pouzdani kadar

Vulin izigrava neku vrstu radikala na žeton, koji zadovoljava niske strasti u Srbiji, gdje dio radikalno desne javnosti stalno kuka da Srbija popušta Hrvatskoj, a dobro dođe i našima kao dokaz da se u Srbiji ništa nije promijenilo. Vulin je, dakle, pouzdani kadar, kojeg pomirljivi Aleksandar Vučić nije bez vraga poslao na komemoraciju u Jadovno da “Hrvatima skreše u brk” neke (ne)realne povijesne uvrede.

No, Vulin, pa i Vučić, sigurno nisu adresa s koje nam mogu stizati moralne prodike, iako je i nama pristup toj povijesti ponekad dosta nemoralan. Službena Hrvatska ovaj je put reagirala na ispad Vulina prilično frajerski pa mu je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila da smo “nadišli tu razinu provokacije” te da je on “problem premijera Vučića”.

Reakcija Kaptola

Vulin se obrecnuo i na Alojzija Stepinca, rekavši na komemoraciji u Jadovnom da je “bio ustaški vikar”, kao izazivanje u Hrvatskoj, ali i poruka Vatikanu koji ga namjerava beatificirati. Zbog tog neprimjerenog istupa, u utorak je reagirala Zagrebačka nadbiskupija koja je ocijenila kako je Vulinova izjava “za katoličke vjernike vrijeđanje najdubljih osjećaja, za Hrvate ponižavajuća, a za svakoga istinoljubivog čovjeka gaženje istine”. “Nije vrijedno pozornosti miješanje ministra Vulina u pitanja o kanonizaciji kardinala Stepinca, ali je pozornosti itekako vrijedno neutemeljeno povezivanje Stepinca s ubojstvima ljudi i spominjanje njegova imena u kontekstu stradanja djece u koncentracijskim logorima”, stoji u priopćenju Zagrebačke nadbiskupije. Nadbiskupija zamjera odgovornima iz hrvatske Vlade što “predstavnicima vlasti druge države dopuštaju u Hrvatskoj iznošenje neistina i vrijeđanje hrvatskih građana, tim više što su poznati i raniji Vulinovi istupi”.

Vulin se već prije obrecnuo na Hrvatsku, nazvavši generala Antu Gotovinu “ustašom”, te Oluju zločinačkom akcijom u kojoj je protjerano 250 tisuća Srba. No, odavno se u Srbiji cijeli rat u Hrvatskoj želi svesti samo na otužne pobjeguljske traktorske kolone, kao da ničega nije bilo četiri-pet godina prije. No, Vulin obavlja svoj dio posla i za unutarnju srbijansku ili regionalnu uporabu. Vulin je za to očito idealna osoba. Dijete bosanskih kolonista u Vojvodinu, rano se bacio u politiku. “Od djetinjstva sam komunist”, kazat će. Taj 43-godišnji pravnik nikad nije bio ništa drugo nego političar profesionalac. Svoje početke, sam će reći, još kao srednjoškolac počeo je u Miloševićevim protuautonomaškim jogurt revolucijama po Novom Sadu.

‘Armijska stranka’

U trenucima kada je kao pripadnik drugog ešelona eskaovskih karijerista trebao zakoračiti prema eliti, ostao je, raspadom zemlje, u zrakopraznom prostoru. Morao se snaći s onim što je ostalo na ruinama atrofirane države. No, svoj put prvo će odabrati u SK - Pokretu za Jugoslaviju, odnosno “armijskoj stranci” koju je vodio general Stevan Mirković, a mlađahni Vulin je bio generalni sekretar. S tim “armijskim” iskustvom jedan je od osnivača JUL-a (Jugoslovenska levica) stranke Mirjane Marković, supruge Slobodana Miloševića. U stranci se dobro smjestio, pa čak vodi unosni ogranak “Revolucionarne omladine”, ali ju napušta kada JUL i SPS ulaze u koaliciju sa Šešeljevim radikalima.

Savez sa Šešeljem

Kasnije osniva stranku Demokratske ljevice, a potom Pokret socijalista s kojima već, mudrije, ulazi u savez s bivšim Šešeljevim radikalima, danas vladajućim Naprednjacima. Zato ga beogradske e-novine nazivaju “socijalistom crnokošuljašem”, a Balunović kao političara “koji druguje sa svima, osim s lijevim idejama” te da djeluje suprotno svemu za što se bore nove stranke ljevice u Europi, poput Syrize, Podemosa ili Die Linke. Vulinovo ljevičarstvo tako doživljava klimaks tek u tome da Alexisa Tsiprasa naziva “druže”, a Hrvate ustašama.

Vulin o reakcijama: ‘S Hrvatskom u borbu protiv fašizacije’

Aleksandar Vulin prokomentirao je hrvatske reakcije na njegove izjave u Jadovnom te poručio da je Srbija spremna zajedno s Hrvatskom boriti se protiv fašizacije koja vlada. Uzvratio je i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, koja ga je okrivila za nedostatak kućnog odgoja, kako nije nekulturno govoriti istinu.

- Nije nekulturno govoriti istinu, ali je nekulturno i nedomaćinski kada vas na ulazu u Jadovno, jednu od najstrašnijih jama u povijesti civilizacije, dočeka više stotina povampirenih ustaša koji smatraju da jama nije bila dovoljno puna. To je nepristojno - ostao je dosljedan svojem stavu Vulin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:10