KRVAVI POHOD

TKO JE ŽENA KOJA JE POČINILA KRVOPROLIĆE U SJEDIŠTU YOUTUBEA? Prvo se mislilo da se išla osvetiti dečku, a onda je isplivala prava istina

 
 YouTube/Screenshot/Facebook

Žena koja je upala u sjedište YouTubea u blizini San Francisca i otvorila vatru na zaposlenike, pri čemu ih je ranila troje prije nego što je digla ruku na sebe, identificirana je kao Nasim Aghdam, rodom iz Irana, ali odrasla u Kaliforniji.

Sutra bi proslavila 39. rođendan, a u američkim medijima polako cure detalji o mogućim motivima njezina krvavog pohoda.

Iako se isprva mislilo da je riječ o osveti dečku koji radi u YouTubeu, takve su sumnje djelomice otklonjene, nakon što je isplivalo da je Nasim bila vrlo aktivna na društvenim mrežama, gdje je nerijetko iskazivala prijezir i ljutnju upravo prema popularnom video servisu.

Na svojim je društvenim profilima tvrdila da ju YouTube diskriminira, gdje je imala četiri kanala na četiri jezika, a u svojim je video uradcima bila fokusirana na prava životinja i veganstvo te bizarne glazbene parodije.

- Youtube filtrira moje kanale kako bi imali što manje pregleda. Ne postoji sloboda govora u stvarnom svijetu, bit ćete ušutkani zbog širenja istine koju ne podržava sustav. Video uradci ciljanih korisnika su filtrirani i samo potisnuti kako bi ih korisnici vrlo teško pronašli, napisala je na društvenim mrežama.

Policija San Bruna u Kaliforniji nastavlja istraživati moguće motive krvoprolića.

- Zasad nema dokaza da je napadačica poznavala nekoga od žrtava pucnjave, rekla je policiuja.

Njezina obitelj za NBC News je rekla da je Nasim bila dugogodišnja korisnica Youtubea te se osjećala prevarenom.

- YouTube je sve stopirao i sada ona nema prihoda, rekao je njezin otac Ismail Aghdam u kratkom telefonskom razgovoru. On zna da je ona u utorak bila u sjedištu Youtubea, no nije znao na koji je način umiješana u incident.

Naime, vlasnici Youtube kanala mogu zarađivati od reklama, ali tvrtka Youtube ima pravo demonetizirati neke kanale zbog razloga poput neprikladnog sadržaka ili manje od 1000 preptplatnika.

Prije nego što je ušla u sjedište Youtubea i započela krvavi pohod, policija ju je zatekla u automobilu u utorak ujutro ispred zgrade dok je spavala i zatražila isprave.

Registracijske tablice odgovarale su tablicama osobe čiji je nestanak prijavljen u južnoj Kaliforniji. Nasim Aghdam je potvrdila svoj identitet i njezina je obitelj, koja je prijavila nestanak, obaviještena.

U tom trenutku, prema izvješću, nije izgledalo kao da pretpostavlja opasnost za sebe ili za druge. Zasad je nejasno je li njezin otac već tada rekao policiji za njezin bijes prema YouTubeu.

Nasim Aghdam dugogodišnji je aktivist za prava životinja. Prije gotovo deset godina prosvjedovala je ispred vojne baze Camp Pendelton u Kaliforniiji zbog ubijanja svinja tijekom vojnih vježbi. Nosila je tada plastični mač i hlače poprskane lažnom krvlju.

- Za mene su prava životinja isto što i ljudska prava, rekla je tada.

Njezin YouTube kanal Nasime Wonder1 imao je 5000 pratitelja. Nazivala je sebe Perzijski ženski veganski bodybilder.

Prošle godine svoje je nezadovoljstvo usmjerila prema YouTubeu.

Žalila se da je Youtube stavio dobno ograničenje na njezine video uradke s tjelovježbom smatrajući da su to trebali napraviti sa spotovima zvijezda poput Miley Cyrus i Nicki Minaj jer su neprikladni za djecu, po njezinom mišljenju.

Na jednoj od fotografija na Youtubeu stoji na uličnom uglu u veljači 2017. s natpisom Diktatura YouTUbea i porukom - 'Skrivena politika: promoviranje diskriminacije gluposti, potiskivanje istine'.

U jednom od svojim video uradaka na Instagramu u crnoj majici zapitala je svoje pretplatnike:

- Kada govorimo o slobodi govora, mislite li da je Iran boli od SAD-a ili je SAD bolji od Irana?

Imala je četiri Youtube kanala, jedan na farsiju, jedan na turskom, jedan na engleskom, a njezina web stranica nasimesabz.com obiluje bizarnim fotografijama, citatom Adolfa Hitlera ('Neka laž bude velika,, pjednostavite ju, ponavljajte ju i naposljetku ce ljudi početi vjerovati u nju'), porukama mržnje prema Youtubeu, promidžbom veganstva i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:55