POTRESNE PRIČE

TKO SU NEVINE ŽRTVE SUMANUTOG POKOLJA? Ova imena ne smiju biti zaboravljena, neki od poginulih došli su na N. Zeland bježeći od rata u svojoj domovini

 
 Profimedia, Facebook

Ugledni profesor prava i stručnjak za islam Khaled Beydoun počeo je na svom Twitteru objavljivati podatke o žrtvama najstrašnijeg pokolja u povijesti Novog Zelanda.

U luđačkom napadu bijelog supremacista Brentona Tarranta na dvije džamije u Christchurcheu poginulo je 49 osoba, a Beydoun smatra da se njihova imena moraju zabilježiti kako se njihova žrtva ne bi zaboravila.


Bilježi njihove priče

- Ime terorista me ne zanima i ono nije važno, no žrtve imaju svoja imena koja ne smiju biti zaboravljena - napisao je na svom profilu Beydoun, autor knjige "Američka islamofobija - Razumijevanje uzroka i rasta straha'.

Beydoun je dosad objavio identitet desetaka žrtava novozelandskog masakra. Najavljuje da će se time na Twitteru baviti sve dok svakoj žrtvi ne oda počast.

Među njima je i maleni Mucad Ibrahim koji je imao samo tri godine kada je ubijen. Dijete je somalijskih izbjeglica koje su, kako piše Beydoun, mislile da je Novi Zeland sigurno mjesto za njih, sigurno od nasilja i užasa rata, smrti i bezumlja. Njegovi brat i otac pravili su se mrtvi kada je napadač otvorio vatru, no dječaka je obuzeo strah za život pa se ustao i počeo panično bježati. Tarrant je ispalio rafal u njegovo maleno tijelo.

Facebook

Osim što objavljuje njihova imena, Beydoun pokušava zabilježiti i njihove životne priče, odnosno, što se točno dogodilo u vrijeme stravičnog napada. Mnoge od njih krajnje su potresne.

- Daoud Nabi najstariji je od žrtava, imao je 71 godinu. Trerorist ga je prvog ubio. Stajao je na vratima džamije, spremajući se za molitvu. Ne sluteći što se sprema, ubojici je zaželio doborodošlicu u džamiju. Dobro došao brate, to su mu bile posljednje riječi - piše Beydoun.

Naročito su emotivni zapisi o poginuloj djeci.

- Mali anđeo Abdullahi Dirie imao je samo četiri godine, druga je najmlađa žrtva u Christchurcheu. Molio je rame uz rame sa svojim ocem i rođacima kada ih je terorist napao. Sada ga više nema - piše Beydoun.

Mnogi od žrtava relativno su nedavno doselili na Novi Zeland, bježeći od rata u arapskim zemljama. Među njima je i Hussein El-Umari koji je od ratnih užasa pobjegao iz Iraka.

Među žrtvama ima mnogo djece

- Imao je zaraznu osobnost i osjećaj za posao u turizmu. Pomagao je svojim starim roditeljima. Nisu ni sanjali da će ga nadživjeti - napisao je Beydoun za El-Umarija.

Među poginulima je i kardiokirurg Amjad Hamid, 57-godišnjak koji je na Novi Zeland prebjegao iz Palestine prije 23 godine. Uvijek se, piše Beydoun, radosno smijao i volio je pomagati svojim pacijentima koji su u njega imali beskrajno povjerenje, a supruga i kći vjerovale su da je džamija njihovo sklonište.

Ubijen je i računalni inženjer Farhaj Ahsan koji je prije svega nekoliko mjeseci dobio dijete. Svakog bi dana, piše ugledni stručnjak, Ahsan jurio kući vidjeti svoju ženu i djecu, sve dok krvavi pohod sumanutog rasista nije, gotovo u trenutku, ugasio njegov život.

Poludjeli terorist smaknuo je i dva 14-godišnja dječaka, Husna Ara Parvin i Sayyad Milne.

Beydoun smatra kako je nužno žrtvama nadjenuti ime kako bi ih se "humaniziralo", odnosno, kako bi javnost shvatila da je riječ o 49 nedužnih ljudskih bića koji su hladnokrvno smaknuti iz rasističkih i nacionalističkih razloga. Među njima su djeca, umirovljenici, liječnici, očevi, djedovi, braća i sinovi, koji smrt ničime nisu zaslužili.

Beydoun je na svom profilu ukazao i na još jednu zanimljivost - drugačije poimanje napada od strane različitih medija. Prisjetio se tako kako je napad na medijsku kuću, izdavača Charlie Hebdo magazina u Parizu, momentalno okarakterizirano kao teroprizam. U naslovu je tako stajala riječ "terorist".

- Kada su žrtve bijelci, a napadači muslimani, onda je to terorizam, a kada bijelac pobije 49 muslimana, u naslovu stoji samo "napadač" - ljuti se Beydoun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:53