BRITANSKI PREMIJER

'TO BI BILO JAKO DOBRO, KOŠTALO BI NAS SAMO 15 MILIJARDI' Boris Johnson planira gradnju mosta između Škotske i Sjeverne Irske

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.09.2019. u 21:25

Britain's Prime Minister Boris Johnson visits the NLV Pharos, a lighthouse tender moored on the river Thames to mark London International Shipping Week in London, Britain September 12, 2019. Daniel Leal-Olivas/Pool via REUTERS
REUTERS

Boris Johnson

Britanski premijer Boris Johnson u četvrtak je rekao da razmatra izgradnju mosta dugog 35 kilometara koji će povezivati Škotsku i Sjevernu Irsku.

Godinama se raspravljalo o ideji izgradnje mosta između jugozapadne Škotske i Sjeverne Irske, a u srijedu je objavljeno da je britanski premijer rekao dužnosnicima da provedu studiju izvedivosti.

- Razgovarao sam u srijedu navečer o izgradnji mosta od Stranraera u Škotskoj do Larne u Sjevernoj Irskoj - rekao je Johnson u četvrtak novinarima.

- To bi bilo veoma dobro. Stajalo bi samo 15 milijardi funti - izjavio je britanski premijer.

Televizijski kanal Channel 4 objavio je kako su dobili uvid u dokumente u kojima je Johnson pozvao dužnosnike da "istraže mogućnosti" izgradnje mosta, naprave procjenu rizika projekta i financijski plan.

Među rizicima se navode "streljiva u Irskom moru" koja se ondje nalaze još od Drugog svjetskog rata.

Zamisao o izgradnji mosta istraživala se u 19. stoljeću, a bivša vlada premijerke Margaret Thatcher 1980. proučavala je planove za cestovni prijelaz, objavio je Channel 4.

Demokratska unionistička stranka iz Sjeverne Irske, blisko povezana s Johnsonovim konzervativcima, podržava ideju o izgradnji mosta još od 2015.

Neki stručnjaci izrazili su zabrinutost zbog dubine Irskog mora i čestih oluja.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo