PODRŠKA SAD-u

'TO JE BARBARSKI ČIN. ŠOKIRANI SMO!' EU i NATO osuđuju napad u Bostonu, Vladimir Putin nudi pomoć

 AFP

Europska unija, NATO i pojedini državnici osudili su smrtonosne eksplozije u Bostonu, a ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio je pomoć kolegi po dužnosti Baracku Obami, javljaju agencije u utorak.

Tri su osobe poginule, a više od stotinu ranjeno je u dvjema eksplozijama blizu ciljne crte Bostonskog maratona u ponedjeljak dok su tisuće trkača završavale utrku, a gledatelji navijali.

EKSKLUZIVNO, REPORTER JUTARNJEG U BOSTONU STRUČNJACI ANALIZIRAJU 'Paklene naprave su aktivirane mobitelom, a riječ je o bombama kućne izrade'! TRAGIČNA PRIČA NAJMLAĐE ŽRTVE NAPADA Sestri 8-godišnjeg dječaka koji je poginuo bomba raznijela nogu, majka teško ozlijeđena

Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy osudio je "užasne" napade počinjene u završnici 117. Bostonskog maratona, "izrazio duboku žalost zbog tragična gubitka nedužnih života" i zatražio da počinitelji budu identificirani "te izvedeni pred sud", prenosi AFP.

"Šokirana" visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton osudila je napade kao i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz koji je poručio: "Uz naše smo američke prijatelje".

"Duboko je šokiran" i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

U brzojavu kolegi Obami, Putin je "oštro osudio taj barbarski čin te izrazio uvjerenje da borba protiv terorizma zahtijeva aktivnu koordinaciju napora cijele međunarodne zajednice". "Rusija je spremna bude li potrebno pomoći u istrazi koju vode američke vlasti", napisao je Putin.

Rusija ima razloga za zabrinutost jer organizira nekoliko velikih međunarodnih sportskih natjecanja.

Eksplozije na maratonu "ozbiljno su upozorenje" Rusiji koja organizira Olimpijske igre 2014., ocijenio je ruski ministar sporta Vitalij Mutko i naglasio da će Rusija "pojačati sigurnosne mjere".

VIDEO: DRAMA U BOSTONU Kamere snimile trenutak smrtonosne eksplozije!

Rusija u srpnju organizira Univerzijadu u Kazanu, zatim Svjetsko atletsko prvenstvo u Moskvi te OI u Sočiju 2014., i krajem te godine Grand Prix Formule 1.

Francuski predsjednik Francois Hollande izrazio je "punu solidarnost Francuske s američkim narodom". Napade su osudili i talijanski premijer Mario Monti i afganistanski predsjednik Hamid Karzai.

Pakistanski talibani zanijekali su svaku upletenost u eksplozije u Bostonu iako nisu propustili poručiti da takve napade protiv SAD-a podržavaju, prenosi agencija AFP.

Skupina Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), pokret pakistanskih talibana koji je blizak Al Kaidi, terorističkoj mreži čija su uporišta na sjeverozapadu Pakistana blizu granice s Afganistanom, šest godina napada vojsku u Pakistanu.

Faisal Shahzad, Amerikanac pakistanskog porijekla koji je pokušao izvesti napad na Times Squareu u New Yorku 2010., te je osuđen na doživotni zatvor, rekao je da se uvježbavao kod pakistanskih talibana.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da nadležne službe još ne znaju što je uzrok eksplozije.

Američki istražitelji na čelu sa saveznom policijom (FBI) pretražuju snimke s Bostonskog maratona. Nekih 27.000 ljudi trči taj maraton koji svake godine privuče pola milijuna gledatelja. Istražitelji se nadaju pregledom snimaka naći tragove koji će ih dovesti do atentatora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:07