'PLAKAO SAM U TIŠINI'

'TO NISU LJUDI, TO SU ZVIJERI' Izbjeglica iz Sirije detaljno ispričao kako izgleda 'bliski susret' s makedonskom graničnom policijom

 Screenshot YouTube

Mustafa, izbjeglica iz Sirije, ispričao je novinarima Sky Newsa kako se prema njemu odnosila makedonska granična policija, odnosno osobe koje su postavljene na granicu Makedonije i Grčke kako bi je branile od najezde izbjeglica.

“Pitali su me da li sam žedan, rekao sam da jesam, naravno. Dok me je udarao govorio mi je da će mi dati nešto za popiti, upitao me je da li znam što će mi dati... Mislio je na urin...“, kaže Mustafa.

“Ubacili su me u kabinu s makedonske strane granice. Mislio sam da se radi o rutinskoj proceduri. Natjerali su me da skinem svu odjeću sa sebe. Dobio sam udarac u trbuh, toliko jak da sam odletio u sam kut kabine. Napali su me, znao sam da će nastaviti ako se budem žalio... Plakao sam u tišini“, rekao je Mustafa.

Kaže da je bio pretučen zato što je sudjelovao u prosvjedima izbjeglica na granici, nakon što je ograničen njihov prolaz.

“Nisam prosvjedovao zbog sebe, to sam napravio zbog svih nas. U kampu može biti 850 ljudi, tamo ih je sada oko 14.000... Tukli su me na smjene, rekli su mi da se vratim u Grčku... Posljednje što sam čuo je da će me ubiti ako budem pričao o ovome“, dodao je Mustafa.

Makedonske vlasti demantirale su da je došlo do ovakvih incidenata te navele da osoblje na granici profesionalno obavlja svoj posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:16