ISTRAGA

Tony Blair konačno priznao: Sadama bih napao na bilo koji način

S nestrpljenjem se očekuje svjedočenje bivšeg premijera o iračkom ratu, koje bi trebalo biti javno

LONDON - Podržao bih napad na Irak i da sam znao da Sadam Husein nije imao oružje za masovno uništenje - rekao je bivši britanski premijer Tony Blair u emisiji BBC-ja. Među ostalim argumentima je istaknuo kako je Sadam koristio kemijsko oružje protiv svoga naroda, poznati napad na Kurde, te je smatrao da je prijetnja regiji.

Svi u Velikoj Britaniji, ali i u svijetu iščekuju Blairovo svjedočenje u istrazi koja se vodi o napadu na Irak 2003. godine. Do sada su izašle zanimljive informacije, među kojima i ona da je britanska tajna služba informaciju o oružju za masovno uništenje dobila od jednog taksista i nije ju provjeravala. Blair bi trebao svjedočiti početkom sljedeće godine i očekuje se da će njegov istup biti javan ili da će barem veći dio detalja biti dostupan javnosti. No, postoji mogućnost da se svjedočenje proglasi tajnim iz razloga nacionalne sigurnosti.

Upravo je Blairova odluka da zajedno s Georgeom W. Bushom krene u akciju u Iraku ozbiljno narušila njegov kredibilitet u britanskoj, ali i svjetskoj javnosti. AP

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:53