ČETIRI MILIJUNA DOLARA NIZAŠTO

TOTALNA PROPAST PRVOG SOLARNOG PUTA U SAD-u: Predstavljen je kao budućnost u proizvodnji energije, a stalno se kvari i uopće ne proizvodi struju!

 Screenshot: nadzorna kamera / YouTube

Pompozno najavljeni prvi solarni put u SAD-u, postavljen u državi Idaho, trebao je biti svojevrsni prozor u budućnost, gdje će čista, zelena energija iz obnovljivih izvora dominirati svijetom. No, tehnički problemi pokazali su da je ta budućnost dalje nego što su neki mislili, piše principa-scientific.org.

Naime, službena web kamera pokraj solarnog puta snimile su kako se iz obližnje električne kutije diže dim, zbog čega su i vatrogasci brzo došli na lice mjesta, dok je izvođač projekta dao izjavu koja glasi: "Električni sustav solarnog puta trenutno prolazi kroz održavanje. Molimo vas da provjerite stanje kasnije tijekom tjedna".

To je samo najnoviji u nizu problema na projektu - nakon više od šest godina razvoja i potrošenih 3,9 milijuna dolara 25 od 30 postavljenih solarnih panela pokvarilo se u roku tjedan dana. Nadalje, preko famoznog puta ili čak solarne ceste kako je neki zovu se ne može voziti, usprkos najavama. Štoviše, dosad solarni put nije uopće proizveo električnu energiju!

Ukratko, cijeli projekt je obilježen pogreškama u dizajnu i pod najmanjom promjenom vremenskih uvjeta praktički sve ode k vragu. Ni jedno obećanje u vezi solarnog puta nije ispunjeno, zbog čega su ga inženjeri već prozvali "totalnim i epskim promašajem".

Sve i da je put radio, proizvodio bi dovoljno energije da napaja jednu fontanu ili osvijetli restoran, a ljudi koji su preko crowdfundinga skupili oko 2.2 milijuna dolara za projekt, sigurno su oduševljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 03:46