JARAK PORED HRTKOVACA

TOTALNI IZVJEŠTAJ SA ŠEŠELJEVOG MITINGA PRED HRTKOVCIMA Pogledajte trenutak kada se podivljali radikal zaletio i izudarao protuprosvjednika

 
 Marko Djurica / Reuters, Vlado Kos / CROPIX, RFE RL

Srbijanska policija spriječila je ultranacionalističkog političara Vojislava Šešelja da održi skup u selu Hrtkovcima, simbolu progona Hrvata iz Srbije 90-tih godina zbog čega ga je UN-ov sud osudio na deset godina zatvora. Šešelj i 200-tinjak članova njegove Srpske radikalne stranke (SRS) nisu mogli ući u Hrtkovce, pa je konferenciju za novinare održao pred kordonom policije u mjestu Jarak, oko sedam kilometara od Hrtkovaca.

Vođa radikala rekao je da nije došao zastrašivati Hrvate, nego "provocirati režim" koji mu je zabranio skup na obljetnicu njegova huškačkog govora protiv Hrvata u svibnju 1992.

Jarak, Srbija, 060518. Srpska policija nije dozvolila Vojislavu Seselju i njegovim pristasama da odrze skup u Hrtkovcima u kojemu zive i Hrvati. Seselj je sa svojim pristalicama zaustavljen u susjednom selu Jarak. Na fotografiji: Vojislav Seselj sam je bez svojih pristasa dosao do policijske blokade u selu Jarak. Foto: Vlado Kos / CROPIX -JL-
Vojislav Šešelj

Supporters of Liberal Democratic Party shuffle with supporters of Serbian Radical Party during a protest in the village of Jarak, near Hrtkovci, Serbia, May 6, 2018. REUTERS/Marko Djurica
REUTERS

Dodao je da se broj Hrvata u Srbiji smanjio "jer se mnogi od njih izjašnajvaju kao Bunjevci" te da Hrvatska i Srbija ne mogu imati normalne odnose dok traje "okupacija Republike Srpske Krajine".

Hrtkovci su postali sinonim protjerivanja vojvođanskih Hrvata nakon mitinga 6. svibnja 1992. na kojem je Šešelj pročitao popis nepoželjnih mještana hrvatske nacionalnosti. Idućih se mjeseci pod pritiscima i prijetnjama iselilo oko 700 mještana.

UN-ov sud ga je zbog toga u travnju osudio na deset godina zatvora utvrdivši da je taj govor 'rezultirao deportacijom, progonom, prisilnim raseljavanjem i drugim nečovječnim postupanjem protiv vojvođanskih Hrvata'.

Supporters of Serbian Radical Party leader Vojislav Seselj hold banners during a protest in the village of Jarak, near Hrtkovci, Serbia, May 6, 2018. REUTERS/Marko Djurica
REUTERS/Marko Djurica

A supporter of Serbian Radical Party leader Vojislav Seselj wearing
REUTERS/Marko Djurica

Šešelj ipak ne mora u zatvor jer su mu godine pritvora priznate u odsluženu kaznu. Zastupnik radikala u srbijanskom parlamentu u Jarku je ponovno odbacio krivnju i ustvrdio da se radilo o "spontanoj i civiliziranoj" razmjeni stanovništva.

"Nikada nitko tijekom ovih ratova iz Srbije nije protjeran. Nikad nitko iz Hrtkovaca nije otišao, a da prethodno nije, sukladno zakonu, promijenio ili zamjenio imovinu i to ovjerio i kod hrvatskih i kod srpskih valsti, a sve to uz posredovanje rimokatoličke crkve", rekao je.

Za razliku od Hrvata iz tog sela, Srbi iz Hrvatske bježali su u Srbiju s najnužnijim stvarima u vrećicama da ne bi završili kao obitelj Zec u Zagrebu, tvrdi Šešelj. "To je jedan slučaj poznat u javnosti, a tko zna koliko ih je bilo koji se drže u tajnosti", rekao je vođa radikala.

Upitan sjeća li se spiska o Hrvatima koji moraju biti protjerani iz Hrtkovaca pročitanim 6. svibnja, Šešelj je rekao da ga nije pročitao on, nego jedna mještanka, aktivistica SRS-a. "Nije ga bilo, vi ste u zabludi, pročitala ga je naša aktivistica iz Hrtkovaca i to je spisak ljudi koji su već bili otišli i služe u 'zengama'. Ja nikakav spisak nisam čitao", rekao je Šešelj.

Po njegovim riječima, današnji skup je bio "provokacija režima" i dio borbe radikala protiv antisrpske politike koja se pojavljuje "kao pipci neke morske nemani".

Jarak, Srbija, 060518. Srpska policija nije dozvolila Vojislavu Seselju i njegovim pristasama da odrze skup u Hrtkovcima u kojemu zive i Hrvati. Seselj je sa svojim pristalicama zaustavljen u susjednom selu Jarak. Na fotografiji: polcija blokira put od autoceste prema Hrtkovcima. Foto: Vlado Kos / CROPIX -JL-
Vlado Kos / CROPIX

Jarak, Srbija, 060518. Srpska policija nije dozvolila Vojislavu Seselju i njegovim pristasama da odrze skup u Hrtkovcima u kojemu zive i Hrvati. Seselj je sa svojim pristalicama zaustavljen u susjednom selu Jarak. Na fotografiji: Vojislav Seselj sam je bez svojih pristasa dosao do policijske blokade u selu Jarak. Foto: Vlado Kos / CROPIX -JL-
Vlado Kos / CROPIX

"Ta aždaja želi oteti od Vojvodine 11.000 hektara na lijevoj obali Dunava u Bačkoj i Šarengradsku adu u Srijemu. Nećemo dopustiti i nećemo prihvatiti nikakvu arbitražu", rekao je Šešelj, aludirajući na spor oko granice na Dunavu koja dijeli Hrvatsku i Srbiju

Upitan je li vrijeme da Hrvatska i Srbija konačno uspostave normalne odnose, Šešelj je ustvrdio da je to nemoguće zbog "okupacije Republike Srpske Krajine".

"Ne možemo imati normalne odnose sa Hrvatskom sve dok traje okupacija Republike Srpske Krajine. Kad oslobodimo RSK, e onda možemo razgovarat", poručio je Šešelj. Nakon konferencije za novinare, Šešelj se vratio u Beograd, a ubrzo su se razišli i članovi SRS-a. Blokada svih prilaza Hrtkovcima iz pravca Rume, Šapca, Sremske Mitrovice i Beograda trajat će do ponoći.

U središtu Jarka zabilježen je incident kada su Šešeljevi pristaše napali šestoro pripadnika Liberalno-demokratske partije (LDP) koji su razvili transparent "Šešelj je ratni zločinac".

Trenutak sukoba zabilježile su i kamere.

Veći sukob spriječila je policija koja je razdvojila radikale i liberale.

Pogledajte sve fotografije iz Jarka pored Hrtkovaca!

Žigmanov: Mir u Hrtkovcima sačuvan, ali uzrok straha Hrvata nije nestao

Vođa vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov rekao je u nedjelju da je zadovoljan je što je policija spriječila miting Srpske radikalne stranke u Hrtkovcima, ali ističe da nije nestao uzrok straha Hrvata u tom srijemskom selu. "Mir je sačuvan, skupa kao ni ozbiljnijih incidenata nije bilo, stanovništvo u Hrtkovcima može biti zadovoljno. No generalno, još uvijek razlog zbog čega se ovo događa, a to je među ostalim relativiziranje događaja iz devedesetih u kojima su Hrvati bili žrtve, nije nestao“, rekao je Žigmanov u telefonskoj izjavi hrvatskim medijima u Vojvodini.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini dodao je da je srbijanska policija korektno odradila posao blokirajući dolakaz radikala, ali da s druge strane u selo nisu mogli doći ni oni koji su željeli dati potporu građanima.

Najava dolaska osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja u Hrtkovce posljedica je odsustva bilo kakvih reakcija od 11. travnja kada ga je UN-ov sud osudio za progon Hrvata iz Vojvodine, smanta zastupnik u srbijanskom parlamentu. "Izvjesno je i problematično da će proces koji je počeo nesankcioniranjem takvoga djelovanja vjerojatno biti nastavljen. U kakvom obliku i gdje to ne znamo“, smatra Žigmanov.

On je rekao da je htio otići na misu u Hrtkovce i dati potporu pripadnicima hrvatske nacionalnosti, biti s njima, i kada je rizično“. Nakon što mu je onemogućen ulazak u selo, Žigmanov se vratio u Suboticu. Policija je u nedjelju zabranila prilaz srijemskom mjestu Hrtkovci gdje je Šešelj želio organizirati miting, točno na 26. obljetnicu početka progona srijemskih Hrvata. (HINA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:29