UDAR NA REPUTACIJU

Toyota s tržišta povlači čak 7.43 milijuna vozila: U Hrvatskoj će na servis biti pozvano 7.000 vlasnika automobila

 AP

TOKIO - Kompanija Toyota povlači 7.43 milijuna svojih vozila s tržišta u SAD-u, Japanu, Europi i drugdje u svijetu i to zbog greške u izradi prekidača za otvaranje i zatvaranje prozora, javlja AP.

Ovo povlačenje odnosi se na brojne automobile izrađene između 2005. i 2010. godine.

"Prozori na vozačevoj strani nisu imali dobro raspoređen podmazivač pomoću kojeg se otvarao prozor što može izazvati probleme prilikom otvaranja i zatvaranja prozora, a zabilježeni su i slučajevi u kojima se počelo dimiti iz automobila ", stoji u priopćenju iz Toyote.

Nisu zabilježeni nikakvi sudari niti nesreće, ali je u SAD-u prijavljeno oko 200 automobila s ovakvim kvarom, a nešto manji broj zabilježen je u ostatku svijeta.

U Sjevernoj Americi tako su povučeni Toyotini modeli Yaris, Corolla, Matrix, Camry, RAV4, Highlander, Tundra, Sequoia i Scion models xB and xD. To je sveukupno 2.47 millijuna vozila.

Njih otprilike 460 tisuća povučeno je iz Japana. Radi se o modelima Vitz, Belta, Ractis, Ist, Auris i Corolla Lumion.

U Europi je povučeno 1.39 milijuna vozila marke Yaris, Corolla, Auris, Camry i Rav-4.

Podsjetimo, Toyota je već morala nanovo bildati svoju reputaciju nakon povlačenja 14 milijuna vozila u posljednjih nekoliko godina.

Prije toga Toyota je gradila reputaciju kao jedna od najkvalitetnijih marki automobila. Iz kompanije tvrde, kako su ovi problemi i nastali iz nastojanja da se stvori što savršeniji proizvod te zbog preambicioznih i previsoko postavljenih ciljeva.

Iz Toyote Hrvatska za Jutarnji potvrdili su kako će oko 6950 vlasnika Toyota pozvati da dođu u servis kako bi se provjerilo imaju li i njihova vozila problema s podizačem stakla, te da će ako bude potrebno električni sustav namazati tvorničkim lubrikantom. Iz Toyote su kazali kako opasnosti od požara nema, već da vlasnik vozila sam može izazvati dim ukoliko našprica ili podmaže sustav neadekvatnim sredstvom.

Dodali su da će na svoju web stranicu postaviti obrazac kojim će vlasnici vozila moći provjeriti da li je njihovo vozilo uključeno u preventivnu servisnu kampanju. Od sutra ujutro će na www.toyota.hr biti moguće provjeriti status vozila uključenih u preventivnu servisnu kampanju. Riječ je o modelima Yaris, Corolla, Auris i RAV 4 proizvedenim u razdoblju od rujna 2006. do 12. mjeseca 2008. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:46