STROGA PODJELA

TRADICIJA DUGA 114 GODINA Znate li gdje se nalazi posljednja europska plaža na kojoj žene i muškarci ne smiju biti zajedno? Blizu je Hrvatskoj...

 Paun Paunović / Hanza Media

Prošlog je ljeta na francuskima plažama šok izazvala pojava kupačica u posebnim kupaćim kostimima koji su im pokrivali cijelo tijelo osim lica.

Pa su odmah dobili naziv burkini, pogrešno, jer burka pokriva i lice. Ali, podsjećalo je na bikini pa kao njegova suprotnost. Bilo je čak i policijskih akcija u kojima je ženama zabranjivano dolaziti tako odjevene na plažu. Jer da je to izraz represije. A s druge strane Apeninskog poluotoka vrijeme kao da je stalo još prije 114 godina. U Trstu, naime, postoji plaža El Pedocin na kojoj do dana današnjeg postoji podjela na muški i ženski dio. I jasno, privlači velik broj gostiju jer se reklamira kao posljednja takva u cijeloj Europi. Podjela nije samo formalna, plaža je bijelim visokim zidom pregrađena tako da se s jedne strane ne vidi ništa na drugu stranu - dobro, kad se malo otpliva, vidi se, ali to je već izdaleka i nije dovoljno oštro. A lokalcima se to, izgleda, sviđa. “Može zvučati paradoksalno, ali ovo nas čini slobodnijima”, rekla je za agenciju DPA Sabrina Pecchiari, učiteljica i redovita kupačica na El Pedocinu.

Više žena

Riječ je o austrougarskoj ostavštini jer je plaža uređena 1903. godine, isprva je dva spola dijelila ograda, da bi se zatim podigao zid koji je srušen 1959. godine kako bi se proširio ženski dio: muški su u većem broju odlazili na plaže gdje su se miješali sa ženama i uživali u pogledima, dok je žena koje su željele upravo to izbjeći bilo sve više. Micol Brusaferro, novinar koji je napisao dvije knjige o ovoj plaži, tvrdi kako se žene ovdje bolje osjećaju jer ni koji kilogram viška ili neobrijane noge nisu problem. A u toplesu se mogu sunčati i žene starije od 80 godina, a da to ne izaziva čudne muške poglede. Muškarci pak na El Pedocin dolaze, priča Gianmarco, kako bi se na neko vrijeme lišili društva svojih žena. A sigurno ima i žena koje iz istih razloga dolaze na svoju stranu plaže.

Dagnja ili uš

Ulazak je jeftin, samo jedan euro, otvorena je cijele godine, a ljeti se na njoj okupi i do 3000 kupača (s obje strane zida). Djeca do 12 godina mogu na bilo koju stranu plaže. Ime vjerojatno dolazi od lokalne riječi pedoci koja znači dagnja, jer su ovdje bila uzgajališta. Ima pak i onih koji donose drugu etimologiju tvrdeći da ime potječe od lokalne riječi pedocio, što znači uš. Naime, na ovom su se prostoru prali austrougarski vojnici prije nego što je uređena plaža. Koja će, kako se čini, još dugo poživjeti sa svojim pravilima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:40