UBILI JER ŽELE SLAVU?

TRAG ZLOČINA DUG NAJMANJE 3.000 KM Nevjerojatna priča o bijegu dvojice dječaka koji su smaknuli mladi par čija je romansa iz bajke počela u Hrvatskoj

 
Chynna Deese i Lucas Fowler (lijevo), osumnjičenici za zločin Kam McLeod (u sredini) i Bryer Schmegelsky (desno)
 REUTERS

Bili su tek dva dana na putu kad im se pokvario kombi. Zaustavili su prolaznike na jednoj od najmanje prometnih cesta na svijetu tražeći pomoć. Nekoliko sati kasnije, policija je otkrila njihova mrtva tijela. Amerikanka Chynna Deese (24) i Australac Lucas Fowler (23) upoznali su se prije dvije godine u Hrvatskoj, i nastavili putovati svijetom.

Njihovo putovanje prekinuto je u divljini Kanade. Ubijeni su iz vatrenog oružja. Policija traga za dvojicom mladića. “Naoružani su i opasni. Ne približavajte im se, odmah nas nazovite”, objavila je kanadska policija.

Puni ljubavi

Tijela mladog para pronađena su pored zaustavljenog plavog Chevrolet kombija iz 1986. kako leže uz autocestu Alaska Highway, južno od Liard Hot Springsa, turističke atrakcije s prirodnim termalnim izvorima u kanadskoj Britanskoj Kolumbiji. Alaska Highway tisuće kilometara duga je cesta koja prolazi kroz najslabije naseljena područja Sjeverne Amerike. Chynna Deese i Lucas Fowler htjeli su u tri tjedna proputovati Kanadu i istražiti tamošnje nacionalne parkove. Kamera na benzinskoj pumpi u subotu 13. srpnja snimila ih je kako se grle i ljube. Bili su mladi i sretni. Bili su srodne duše, ističe Amerikankina mama. Dva dana kasnije bili su mrtvi.

Istražitelji vjeruju da su Chynna i Lucas ubijeni u noći s nedjelje na ponedjeljak 15. srpnja, između 4 i 8 sati ujutro. Putovali su po svijetu, i totalno uživali u životu. “Voljela je suncokrete, volontiranje, putovanja, ljude, životinje. Voljela je sve”, opisala je ubijenu djevojku majka Sheila. Lucas je radio na farmi u Kanadi i Chynna mu je došla u posjetu, što su htjeli iskoristiti za još jedno putovanje, makar unutar kanadskih granica. Pokvario im se kombi i Lucas ga je popravljao. Bili su dobre volje, napravili su piknik dok su čekali da se motor osuši, ispričala je svjedokinja Sandra Broughton.

Curtis i Sandra Broughton turisti su koji su vjerojatno zadnji vidjeli dvoje mladih prije nego što će izgubiti život. U nedjelju 14. srpnja vozili su se Alaska Highwayjem na putu kući nakon obilaska Liard Hot Springsa. Zaustavili su se na cesti oko 15:20 da bi vidjeli treba li pomoći mladom paru koji je nešto prčkao oko plavog kombija. Bili su sretan, nasmijan par, kaže Sandra Broughton. Nisu bili previše zabrinuti zbog kvara na starom Chevroletu.

REUTERS

Našli ih u jarku

“Dečko je znao što radi, imao je povjerenja da će sve ispasti OK”, prenijela je Sandra. Druga svjedokinja, Alandra Hull, ispričala je da je vidjela par kako raspravlja s bradatim muškarcem koji je djelovao frustrirano. Radnik na održavanju cesta Trevor Pierre otkrio je tijelo mlade Amerikanke u jarku pored ceste, a pet metara dalje bio je njen dečko, također mrtav. Prozor na plavom kombiju bio je razbijen. “Ne znam kako bilo tko može živjeti sam sa sobom nakon što je učinio ono što sam vidio”, rekao je zgroženi Trevor Pierre.

Pet dana kasnije, u petak 19. srpnja pronađeno je tijelo Kanađanina Leonarda Dycka (64) skoro 500 kilometara dalje od prvog mjesta zločina. Policija je prvo mladi par vodila kao nestale, a onda je 23. srpnja objavila da su za njihovu smrt osumnjičeni Kam McLeod (19) i Bryer Schmegelsky (18), obojica s Vancouver Islanda, otoka koji pripada kanadskoj Britanskoj Kolumbiji. Sumnja se da su oni ubili i 64-godišnjeg Dycka, profesora botanike na Sveučilištu Britanska Kolumbija. U blizini njegovog tijela pronađen je zapaljeni kamper, kojeg su, smatra policija, koristili odbjegli mladići.

Dva dana prije, u nedjelju 21. srpnja, jedan stanovnik Cold Lakea u kanadskoj Alberti pomogao je odbjeglim tinejdžerima da izvuku svoju Toyotu Rav zaglavljenu na lokalnom putu.

U dva tjedna potraga za mladićima razvukla se na područje dugo 3000 kilometara, od Britanske Kolumbije gdje su pronađena tijela ubijenih do Manitobe na sjeveru, gdje su se ovih dana pojavili tragovi nestalog para tinejdžera. Indijanske straže zaustavile su ih kod Split Lakea, ali očito nisu prepoznali o kome je riječ. Indijanski čuvari pretražili su im auto u potrazi za alkoholom koji je zabranjen na tom području, a kad nisu ništa našli, pustili su ih.

REUTERS

Nisu ih prepoznali

“Nismo bili svjesni tko su oni”, kaže Nathan Neckoway, vijećnik indijanskog plemena Tataskweyak Cree. Prije toga su bjegunce uočili stražari Medvjeđeg klana, druge indijanske zajednice s bazom u Winnipegu. Vidjeli su ih u nedjelju kako kopaju po kontejnerima u potrazi za hranom pored York Landing, izoliranog mjesta koje je samo ljeti dostupno brodom. Ostali dio godine to mjesto na istočnoj obali rijeke Nelson povezano je s ostatkom svijeta samo zračnim putem. Jesu li se doista tu pokušala skriti dvojica tinejdžera?

U pretragu teškog, šumskog terena uključeni su i zrakoplovi. Kanada je izlijepljena plakatima s fotografijama Kama McLeoda i Bryera Schmegelskog, dijele se prospekti s njihovim slikama i brojem policije. Većinu prošlog tjedna policija je pretraživala područje oko mjesta Gillam u Manitobi. Tamo živi oko 1200 ljudi, odatle ide brod za 90 kilometara udaljeni York Landing, izolirani gradić sa samo 500 stanovnika. Policija je lokalno stanovništvo upozorila da budu na oprezu i da ne izlaze iz kuća ako to nije nužno.

I da im dojave ako vide bilo što sumnjivo. Prošlog tjedna tamo su pronašli Toyotu Rav-4, vozilo koje su koristili tinejdžeri. Maknuli su ga s ceste i zapalili da bi uklonili tragove. Po jednoj verziji, dečki su zapalili automobil da ih ne bi pronašli i organizirali su da ih treća osoba preveze na drugi kraj Kanade.

Očekuje smrt sina

Zašto su kanadski tinejdžeri ubili australsko-američki par, a potom i kanadskog profesora botanike, još je nejasno. Otac Bryera Schmegelskog ispričao je prošlog tjedna kanadskim novinarima da on smatra kako je njegov povučeni sin otišao u “samoubilačku misiju” i da se htio proslaviti sukobom s policijom. “Normalno dijete ne putuje po zemlji ubijajući ljude. To radi dijete koje ozbiljno pati”, rekao je Alan Schmegelsky.

Dvojica odbjeglih tinejdžera prijatelji su iz djetinjstva. Skupa su odrastali u Port Alberniju, gradiću od 18.000 stanovnika na Vancouver Islandu u Britanskoj Kolumbiji. Na internetu su se predstavljali kao pripadnici krajnje desnice, jedan je pozirao u nacističkoj uniformi. Njihovi profili na internetu miks su krajnje desne ideologije, seksualno eksplicitnih manga crteža i sovjetske ikonografije, prenio je Globe and Mail. “Bit će mrtav danas ili sutra, znam to”, rekao je Alan Schmegelsky za svoga sina.

Dva tjedna potrage na 3000 kilometara

14. srpnja: nasmijani i sretni pokušavali su popraviti stari Chevrolet na Alaska Highwayu

15. srpnja: Lucas Fowler (23) i Chynna Deese (24) ubijeni su na zabačenoj kanadskoj autocesti

19. srpnja: pokraj Dease Lakea pronađeno je tijelo profesora botanike Leonarda Dycka (64)

21. srpnja: osumnjičeni su viđeni kod Cold Lakea u Alberti kad im se Toyota RAV zaglavila na lokalnoj cesti

22. srpnja: kod Gillama u Manitobi pronađena je zapaljena Toyota

23. srpnja: policija je objavila da su za tri ubojstva osumnjičeni Kanađani Kam McLeod (19) i Bryer Schmegelsky (18)

28. srpnja: dva pripadnika indijanskog Medvjeđeg klana uočila su dvojicu mladića kako pretražuju smeće u potrazi za hranom u izoliranom York Landingu, mjestu od 500 stanovnika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:50