'KROV' KIRGISTANA

TRAGEDIJA NA PLANINSKOM MASIVU TANŠAN Tijekom silaska s planine poginuo jedan od najuspješnijih planinara iz Crne Gore

 Facebook

Jedan od najuspješnijih crnogorskih planinara Milan Radović (49) poginuo je jučer tijekom ekspedicije "Pik Pobeda" u planinskom masivu Tanšan.

Prema saznanjima crnogorskih "Vijesti", Radović je poginuo nakon što je s klupskim kolegom Aleksandrom Đajićem sišao s vrha u bazni kamp C 4. Dajić pritom nije ozlijeđen.

Planinari su na vrh visok 7.439 metara krenuli 20. srpnja. Ekspedicija je bila organizirana kako bi se obilježila desetogodišnjica postojanja planinarskog kluba Visokogorci Crne Gore.

Masiv Tanšan dio je najvećeg planinskog masiva na svijetu koji se proteže linijom Himalaja - Karakorum - Tanšan - Pamir, a vrh Pobjeda kojem su stremili granični je vrh između Kine i Kirgistana i najviši vrh Kirgistana.

Objavljivao putopise sa pohoda

Radović je, ističu crnogorski mediji, bio veoma iskusan planinar, a bio je i načelnik Komisije za planinarstvo, alpinizam i ekspedicije Planinarskog saveza Crne Gore.

Osim brojnih ekspedicija koje je vodio, bio je član uređivačkog kolegijima lista „Renome“ u kojima je objavljivao putopise s planinarskih pohoda i tekstove o prirodnim ljepotama Crne Gore.

Bio je i član redakcije „Planinarskih novina“ koje izdaje Planinarski savez Crne Gore. Objavio je zapaženu knjigu „Nebeske note“ o usponima na Alpe, Kavkaz, Ande i Himalaje koja je promovirana širom Balkana.

Rekreativno se bavio slobodnim penjanjem, kanjoningom i speleologijom. Bavio se planinskim i uličnim trčanjem. Trčao je ultra trail dionice, kao i maratonske discipline. Dobitnik je Povelje, najvišeg priznanja Planinarskog saveza Crne Gore za izuzetne sportske rezultate i doprinos razvoju planinarstva, pišu Vijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:07