SMRT U TAKSIJU

TRAGIČAN KRAJ SLAVNOG NOBELOVCA Poginuo čuveni matematičar po čijem je životu snimljen sjajni 'Genijalni um'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.05.2015. u 16:59

Američki matematičar John Nash (86), nobelovac čija je životna priča pretočena u film "Genijalni um", poginuo je u prometnoj nesreći zajedno sa suprugom Aliciom (82) u New Jerseyu, prenose u nedjelju američki mediji.

Nesreća se, prema AFP-u, dogodila u subotu na autocesti u državi New Jersey dok se par iz zračne luke vozio taksijem prema domu u Princeton Junctionu. Nash se vraćao kući nakon boravka u Norveškoj, gdje je primio nagradu Abel, koja se dodjeljuje za iznimna postignuća u matematici. Vozač taksija izgubio je kontrolu nad vozilom dok je pokušavao zaobići drugo vozilo na cesti, udarivši pritom o zaštitnu ogradu. John i Alicia Nash pri udarcu su ispali iz vozila, objavila je policija.

"Čini se da nisu bili vezani sigurnosnim pojasom", kazao je policajac na mjestu nesreće. Vozač taksija izvučen je iz vozila i prebačen u najbližu bolnicu. Ima lakše ozljede.

Nash je 1994. dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju. Njegova genijalnost u rješavanju matematičkih zadataka i borba sa shizofrenijom bili su potka za film "Genijalni um" u kojemu je glavnu ulogu odigrao Russel Crowe, koji je na Twitteru napisao da je shrvan viješću i da je u mislima sa Johnom i Alice. Film 'Genijalni um', snimljen 2001. godine, dobio je četiri Oscara, uključujući i one za najbolji film te režiju, a Crowe je bio nominiran za najbolju mušku ulogu.

Izdvajamo