STRAŠNA SMRT

TRAGIČNI KRAJ DOKTORA GRUBIŠIĆA Bio je veliki znanstvenik i vizionar, radio je i za NASA-u: 'Izgubio je život dok je radio ono što je najviše volio'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 23.08.2019. u 08:36

Dr Grubisic earlier in the day
Icarus moment befalls Bournemouth Airshow Jetman.
This is the dramatic moment a James Bond-style jet man splashes down in the sea after his equipment caught ablaze during an air show.
Dr Angelo Grubisic had just launched himself from the pier in Bournemouth Dorset, when one of the small jet engines strapped to his body failed.
Pictures show flames shooting out of a turbine engine attached to his right arm as he flew at a height of 20ft.
The daredevil jet pack plot instinctively pulled his arm away from the rest of his equipment which sent him into a spin., Image: 384902956, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, BNPS
Profimedia, BNPS

 

Sveučilišni profesor i znanstvenik koji je radio na unaprijeđenju i sigurnijem dizajnu specijalno konstruiranih letačkih odijela, tzv. wingsuita, dr. Angelo Niko Grubišić, poginuo je u nesreći, u padu priliko base skoka, potvrdila je njegova obitelj.

38-godišnji inovator sudjelovao je u organiziranim skokovima u Saudijskoj Arabiji u utorak kad se dogodila nesreća.

 

Britanski inženjer koji je radio između ostalog i za NASA-u, vodio je dizajnerski tim letačkih odijela na Sveučilištu Southampton, a u srpnju je osvojio britansko prvenstvo u letenju pomoću odijela, piše BBC. Obitelj ga u priopćenju opisala kao ‘iznimno talentiranog’:

 

- Angelo je izgubio život dok je radio ono što je najviše volio, base skakanje u odijelu. Želimo biti sigurni da su njegova dostignuća i ambicije poznate u svijetu, i istaknuti trag koji je ostavio u našim životima. Angelo je osvojio svaku osobu koja je imala privilegiju upoznati ga ili raditi s njim - napisali su između ostalog.

 

Grubišić je 2015. pokrenuo projekt Icarus kojemu je cilj bio dizajn letačkih odijela za rušenje svjetskih rekorda, ali uz unaprijeđenje sigurnosti. Radio je i na svemirskim letjelicama za NASA-u i ESA-u, te je bio inženjer konzultant za BepiColombo misiju na Merkur Europske svemirske agencije (ESA-e) i Japanske svemirske agencije (JAXA-e).

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo