EUROPSKI IZBORI

'TRANSFORMIRAT ĆEMO EUROPU': TRIJUMF EKSTREMNE DESNICE U ITALIJI, FRANCUSKOJ I MAĐARSKOJ Slave Salvini, Le Pen i Orban: 'A predviđali su nam nestanak'

 
Matteo Salvini
 REUTERS

Talijanski vicepremijer i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini doveo je svoju krajnje desnu Ligu do povijesne pobjede na talijanskim europskim izborima, pokazali su privremeni rezultati objavljeni rano u ponedjeljak.

Po projekcijama za televiziju RAI, Liga je osvojila 33,8 posto glasova - što je najbolji rezultat ikad ostvaren i gotovo udvostručen onaj od 17,4 posto ostvaren na prošlogodišnjim općim izborima.

Na izborima za Europski parlament 2014. Liga je osvojila 6,2 posto glasova, a na parlamentarnim izborima u Italiji u ožujku prošle godine 17 posto.

"To je nevjerojatni uspjeh da je Liga postala prva stranka u Italiji, nakon što joj se predviđao nestanak prije pet godina", rekao je Salvini na konferenciji za novinare u stožeru stranke u Milanu.

Italian Deputy Prime Minister and leader of far-right League party Matteo Salvini gestures during his European Parliament election night event in Milan, Italy, May 27, 2019. REUTERS/Alessandro Garofalo
REUTERS

Uspjeh Lige vjerojatno će dati poticaj Salviniju da se pokuša nametnuti kao jedan od lidera desnice i euroskeptičnog bloka.

"To je glasanje koje nam dopušta da pokušamo promijeniti Europu", rekao je Salvini za LA7 televizijski kanal, dodajući da će surađivati s populistima iz Francuske, Mađarske i drugih zemalja u pokušaju da proguraju radikalne reforme.

Salvini je isključio da će se išta promijeniti na nacionalnoj razini nakon povijesno dobrih izbornih rezultata Lige.

Naime, ovim rezultatom on je daleko nadmašio svog saveznika u vladi, Pokret 5 zvijezda, koji je dobio oko 20 posto glasova, dok je na parlamentarnim izborima 2018. dobio 32 posto.

"To ništa ne mijenja u Italiji", istaknuo je Salvini, govoreći o odnosu snaga u vladi koji je sada prevagnuo u korist Lige, što izaziva brojna nagađanja o preživljavanju aktualne vlade.

"Moji saveznici u vladi su moji prijatelji", kazao je, dodajući da neće koristiti rezultate za unutarnje obračune ni za izmjenu resora.

Orban pozdravio povijesnu pobjedu i rekordnu izlaznost

Mađarski premijer Viktor Orban pozdravio je rezultat Fidesza na europskim izborima u nedjelju kao "epohalnu pobjedu".

Fidesz je dobio 52,14 posto glasova.

"Postigli smo rekordnu pobjedu s rekordnom izlaznošću", kazao je okupljenima na obalama Dunava u Budimpešti.

Naglasio je da je visokom izlaznošću Mađarska pokazala da je "europska nacija, europska država, da nam je mjesto u Europi, da je Europa i naš dom, i mi je želimo mijenjati".

Hungarian Prime Minister Viktor Orban sings the national anthem after addressing supporters, following the preliminary results of the European Parliament election in Budapest, Hungary, May 26, 2019. REUTERS/Bernadett Szabo
REUTERS
Viktor Orban nakon objave rezultata

Marine Le Pen odnijela pobjedu i u francuskim zatvorima

Nacionalno okupljanje (RN), krajnje desna stranka Marine Le Pen, osvojila je najviše glasova u Francuskoj na izborima za Europski parlament, ali je postigla i najbolji rezultat u francuskim zatvorima u kojima se glasalo po prvi puta.

Ta stranka, koja se u svojem izbornom programu zalaže za "jačanje sigurnosti" te za čvrstu borbu protiv ilegalne imigracije i terorizma, dobila je u zatvorima 956 glasova, odnosno 23,6 posto, što je sličan rezultat koji je RN osvojio i na nacionalnoj razini.

Druga u zatvorima bila je stranka radikalne ljevice LFI s 19,7 posto.

Prvi puta, zatvorenicima je bilo omogućeno glasanje putem pošte, između 20. i 22. svibnja, a prebrojavanje je obavljeno u ministarstvu pravosuđa.

Glasanje zatvorenika putem pošte bilo je jedno od predizbornih obećanja predsjednika Emmanuela Macrona.

Ranije su zatvorenici mogli dati punomoć za glasanje ili zatražiti dopuštenje za izlazak kako bi otišli na birališta, ali budući da je to bilo teško provedivo nikada nije dovelo do veće izborne participacije.

Macronov LREM na trećem je mjestu po popularnosti u zatvorima, s 9 posto glasova.

French far-right National Rally (Rassemblement National) party leader Marine Le Pen reacts after the first results in Paris, France, May 26, 2019. REUTERS/Charles Platiau
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:18