MORA JOŠ JEDNOM NA GLASANJE

TRAŽE VIŠE ZA OPĆINE Slovenski 'senatori' uložili veto na vladin rebalans proračuna

 Profimedia, UPPA News

Slovensko državno vijeće u srijedu je uložilo suspenzivni veto na već prihvaćeni rebalans proračuna za ovu godinu, što znači da će zastupnici o njemu morati još jednom glasovati.

Državno vijeće u slovenskom je političkom sustavu svojevrsni "senat", odnosno gornji dom parlamenta s pravom veta na već usvojene zakone, ali s ograničenom snagom djelovanja na zakonodavni proces.

U njemu je 40 članova koji se biraju posredno, na skupštinama interesnih udruga i lokalnih zajednica.

Ako se odluče za veto na neki zakon, parlament o njemu mora još jednom glasati, s time da za potvrdu mora osigurati apsolutnu većinu od 46 zastupnika, a ne običnu većinu prisutnih, kao kad se o zakonu glasa prvi put.

Za veto na rebalans proračuna glasala su 22 "senatora", a 9 ih je bilo protiv. Vladi su najviše zamjerali to što ne izdvaja dovoljno novca za financiranje općina i lokalne samouprave.

Slovenski parlament prihvatio je prošlog tjedna rebalans državnog proračuna za 2019., unatoč kritikama iz Europske komisije i državnog fiskalnog vijeća da sadrži rizike za fiskalnu stabilnost i povećava rashode, računajući na nastavak visokog rasta BDP-a unatoč znakovima hlađenja gospodarstva.

Rebalans je temeljen na pretpostavci rasta BDP-a od 3,5 posto uz ovoj godini, a predviđa proračunske prihode od 10,35 milijardi eura te nominalni suficit od gotovo 200 milijuna eura.

Očekuje se da će rebalans bez teškoća proći i na ponovljenom glasovanju jer je vlada Marjana Šarca osigurala potporu stranke Ljevica koja mu osigurava parlamentarnu većinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:32